Categories
Социални медии и мрежи

Twitter – на шест

Loading

TwitterНа шестия си рожден ден Twitter обявиха, че имат 140 милиона активни потребители, които дневно публикуват 340 милиона туита.

Това е бавно и тежко приемане на услуга. Трудно приемане и разбиране извън технологичните среди и медиите. Ако Facebook за 6 години имаха такава популярност, щеше да се сметне за неуспех, за провал.

Странно е, че за тези 6 години не станахме свидетели на някаква сериозна промяна в услугата – всички промени са само на ниво дизайн, а на функционално ниво нещата не са се променили значително.

Грег Кумпатрик в Пандо споделя списък с 4 неща, които би искал да види добавени.

Аз бих искал да видя и подобрена машина за търсене, която да филтрира спама и да показва само релевантни на търсенето резултати. Което донякъде се припокрива с неговата точка 3.

За шестте си години, Twitter придобиха няколко фирми – повечето бяха за придобиване на таланти, вместо на нови технологии, но и някои технологии и идеи могат успешно да бъдат използвани за подобряване на основната услуга.

За 6 години Twitter така и не обясниха ясно и точно на потребителите си дали системата им е радоточка или място за общуване. Ако е място за общуване, тогава за 6 години защо не станахме свидетели на удобна и реално работеща функционалност, чрез която да могат да се следят тези общувания, целите диалози, а не само откъслечни моменти. Контекстът, в който се случват, страните, които участват… Потребителите са социални, свързани помежду си, освен това юесто любопитни, а когато разговорите се случват публично, нормално е такава функционалност да е очаквана и желана.

Когато Twitter придобиха Summify, мнозина не разбраха причините за това придобиване (освен отново таланта). Идеята зад Summify може значително да спомогне за по-доброто приемане на Twitter като дава отговор на въпроса не „как да ползвам Twitter“, а „защо да го ползвам?“, както и за интелигентно намаляване на шума от следваните много потребители.

Първоначално не навързах събитията около скорошното придобиване на Posterous (моят блог там, където публикувам предимно инфографики). Тогава не виждах причина за придобиването. Преди седмица бях на мнение, че Twitter не се нуждаят от Posterous. Грешал съм. Posterous, съвместно с алгоритмите на Summify може да спомогне за по-доброто кураторство на информация, за откриване на нови и интересни хора за следване, както и, вероятно, за изграждане на нативна услуга за „дълги туитове“ (надвишаващи 140 символа).

За маркетолози и анализатори вероятно е важно най-сетне да се сдобият с обещания преди време аналитичен инструмент.

Twitter вече не е млада платформа, която да се лута в развитието си. Достигната е някаква зрялост, в която лутането е необосновано. Време е сериозно да осмисли съществуването си и да изгради ясна визия за развитието си, предлагайки на потребителите си нещата, от които се нуждаят, за да може приемането да е по-добро и да достига до все повече и повече потребители. Защото, в крайна сметка, повечето активни потребители, които използват услугата, биха довели до по-голяма печалба за компанията (елемент, който също трябва да бъде избистрен).

Би било добре и да не се налага потребители да дават идеи за използването на Twitter, а това да е ясно и потребителите да знаят как оптимално да използват всички възможности на системата, без да се налага да четат допълнителни материали.

И се надявам тези неща да се случат съвсем скоро.

И още.

Вашият коментар