Categories
Социални медии и мрежи

Защо Twitter придобиха Summify

Loading

Преди дни беше обявено, че Twitter е прилапал малък стартъп, наречен Summify1. Тъй като не очаквам някой да е чувал за Summify, ето накратко какво правеха те – предлагаха различен начин (защо не дори следващо поколение) начин за получаване и консумиране на новините.

Не е ли сам по себе си Twitter платформа за получаване на новини? Не съвсем. Twitter е платформа за получаване и разпространение на информации, от които малка, но важна част са новини. С други думи, ако четете някоя шега (или #TOW, например), това не е новина. Когато попитате някой нещо в Twitter, това също не е новина. Когато получите отговор, това също не е. Накратко – особено голяма част от трафика на Twitter се състои от информации, които не са новини.

От доста време има оплаквания от потребители, че когато искат да използват Twitter като свой източник за получаване на новини — а защо не дори и единствен източник — това няма как да се случи и преживяването не е никак добро. Предпочитаният клиент за Twitter или сайт стои отворен по цял ден, а потребителите разчитат да са в течение с това, което се случва по света, но често пропускат важни неща заради разговорите, които се случват междувременно в услугата.

Това, което Summify правеше много добре, беше да събира целия поток, да събира информация за случващото се, след което, в зависимост от предпочитанията на потребителя, да предоставя за четене само най-важното през интервали, които също можеха да бъдат настройвани. Освен Twitter, Summify събираше информация и анализираше и потока от Facebook и Google Reader. А крайният резултат беше наличен в уеб, чрез RSS, както и с приложения за таблет и телефон. И всичко това – създадено от екип от по-малко от 10 души.

Придобиването на Summify от Twitter е мъдро решение поради две основни причини:

Първо, екипът от дизайнери на Twitter са свършили прекрасна работа в създаването на интерфейс и процедура по регистрация, чрез която потребителите да разберат как да използват Twitter веднага; това беше проблем преди време, който вече е отстранен. Ако потърсите в Twitter за някой от актуалните към момента хаштагове, ще откриете различни хора с „различно ниво на познание по темата“, които чуруликат доста успешно.

Новият проблем, който предстои да бъде разрешен, е не „как да използвам Twitter“, а „защо трябва да използвам Twitter“. Този проблем не съществува за много от настоящите потребители на услугата, но е в сила за всички онези милиони хора по света, които все още не виждат никаква стойност и причина да го правят – хора, от които бихте чули нещо подобно: „нямам какво да споделям/да казвам с/на непознати“, „Не ми дреме какво говорят известните личности“ или „нали вече си имам Facebook“.

Когато (и ако, дано!) Twitter включат в платформата си алгоритмите на Summify, ще съществува поне едно нещо, от което тези потребителите ще могат да се възползват и да извлекат полза и причина да използват услугата: опростено резюме на новините, които ги вълнуват всеки ден, подбрани в зависимост от това кой следват и до каква степен мнението им оказва влияние.

Втората причина е, че ще помогне за справяне с проблем, който предстои да се задълбочава с времето – претоварването с информация, което ще доведе до невъзможност за пълното ѝ приемане и в известна степен – отказ от информираност. Въпрос на време е преди хората да се осъзнаят, че използват твърде много неща, които отвличат вниманието им и ги разфокусират, на които се подлагат ежедневно (и по няколко пъти), които пречат на продуктивността и качествения живот. Социалните медии са такива, те ускоряват ефекта, който все още е едва в началото, но ще се задълбочава все повече и повече с времето.

Summify предлага просто решение – такова, което Twitter могат да използват и интегрират в потребиртебителския си интерфейс така, че да позволява на потребителите да избират колко информация желаят да получават/виждат. Следването на много хора в Twitter е сложно, особено ако потребителят иска да е в течение с всичко, което се случва – потокът е безспирен, новите туитове се сипят с купища всяка секунда. Summify може да въведе ред и да премахне проблема, като предлага най-важните информации, вместо още повече информации за всеки нов последван потребител.

Преди дни писах за перфектния информационен сайт. Twitter, в комплект със Summify, могат да постигнат до голяма степен това. В крайна сметка ще прилича на брифинг, в който, в зависимост от времето, с което потребителят разполага, ще получава точното количество информация за това време – най-важните неща, които би трябвало да знае, точните неща, които го интересуват.

На мен пътят на развитие, поет от Twitter, ми допада, макар да изглежда (на този етап) много странен.


Тъй като Summify вече не съществува като самостоятелна услуга, има друга много добра алтернатива, която може да бъде ползвана за заместител, докато станем свидетели на интеграцията. Казва се Percolate и имат доста интересен и различен начин за и подход към кураторство на информациите, отколкото при Summify. Но си струва поне изпробването, ако не по-сериозната употреба.


Show 1 footnote

  1. Summify са румънски стартъп, първоначално (през 2009, когато е започнат) известен под името ReadFu. Придобиха някаква популярност през март миналата година, когато пуснаха услугата си през електронна поща.

Вашият коментар