Categories
Интернет

За стартиращите бизнеси и за страхотните идеи зад тях

Loading

Докато писах за придобиването на Summify от Twitter и причините, заради които това се случи, си мислех за стартиращите бизнеси, като цяло.

Summify беше придобит и скоро ще бъде изцяло спрян като самостоятелна услуга. Лично на мен ми се ще да видя алгоритмите на Summify имплементирани в Twitter като опит за постигане на перфектният информационен сайт. Въпреки това има много голяма вероятност това да не се случи. Никога. Защо им е на Twitter да го правят, след като именно заради тях фирмата спря да съществува? Можеха да създадат и добавят и сами подобни филтриращи съдържанието алгоритми…

Стартиращите бизнеси не функционират така.

Създаваш безплатна услуга, наливаш маса пари в нея (основно от венчър капитали) за определен период от време, после я продаваш, прибираш някакво състояние и изчезваш, оставяйки потребителите си в неведение и в море от недоволство. Те пък откриват нов стартиращ бизнес с безплатен продукт и без бизнес модел, който да използват.

Като разбереш, че всъщност придобиването на бизнеса ти не е било заради великата идея и продукт/услуга, която е предлагал, а заради таланта на хората, които стоят зад него, и сега работа ти е да правиш пари, вместо всички онези яки неща, се разочароваш, след време дори напускаш фирмата, за да направиш своя, нова. Следващият стартъп, но този път (евентуално) с бизнес модел.

Но великата идея, която си имал и си развивал, която вече е придобита от по-голямата фирма, няма да продължи да се развива, няма да я видиш да процъфтява, не и по начина, по който си мислил, че това ще се случи. Дори може и никога повече да не види бял свят.

Много страхотни идеи бяха затрити именно по точно този начин.

Вашият коментар