Categories
Web

Перфектният информационен сайт

Loading

От доста време ми се върти в главата въпросът „как трябва да изглежда перфектният информационен сайт“.

Напълно съм наядно, че идеален свят не съществува, понятието е твърде неустойчиво дори на теория, камо ли на практика. Но все пак, в един идеален свят информационният сайт е изключително прост – състои се от бяла1 страница със списък от 5-10-15 (максимум) препратки към съдържанията от сайта, които се променят през някакъв интервал, да речем веднъж дневно. Това е. Това е всичко, което му трябва на читателя. Тук идва сложната част: тези няколко препратки трябва да са точно тези 5-10-15 препратки, които са най-полезни за читателя, тези материали, които той би искал да прочете, в зависимост от интереси, предпочитания, социални кръгове и пр. Най-полезните за читателя материали за посочения период от време. Нищо друго.

С други думи – да приемем, че в сайта има по 200 нови материала дневно. Читателят практически няма как да прочете всички, а и със сигурност не всички го интересуват и вълнуват. Сайтът и алгоритмите зад него трябва да са достатъчно интелигентни и умни, че да подберат тези 5-10 или 15 препратки, които са най-важни за конкретния потребител. При това с почти 100% гаранция, че е така.

Вече не е невъзможно за реализиране. Друг е въпросът как такъв сайт би носил приходи на собственика му.

Във време, в което информацията, с която боравим, става все повече, трябва да се търсят интелигентни начини за справяне с шума и с нещата, които изискват излишно (ненужно много) време и внимание. Това е Post Social ерата, която неизбежно ще последва след Social.


Show 1 footnote

  1. Или черна, или синя, жълта, розова… каквато потребителят иска да е, ето тази неустойчивост имах предвид

Вашият коментар