За мен

Димитър Цонев

Здравейте, аз съм Димитър Цонев и съм дигитален изследовател. В момента четете моя личен сайт и блог. Някога той беше познат като „Дневникът на един Gregg“, но с времето придоби новото си име – Блогодат. Оттам – и домейнът, на който се помещава 🙂

Като дигитален стратег изследвам отблизо и анализирам развитието на дигиталния свят, следя и правя проучвания и анализи за водещите тенденции в областта и доколко те са приложими и полезни за бизнеса и за лично ползване. Някои от тях са достъпни на този сайт.

Придавам смисъл на социалния уеб от гледната точка на изследовател и анализатор (аз съм запален привърженик, както и голям критик).

Работя за „Стар Нейлз – България“ — лидерът в професионалната грижа за маникюр, ноктопластика и педикюр. Опитвам се да приведа в някакъв систематичен вид натрупаната през всичките над 26 години информация и да помогна на клиентите да получат по-голяма информираност за продуктите и услугите, да подобря търсенето и предлагането на тези продукти. И всичко това – като използваме нови тактики и технологии (установени или експериментални).

От началото на 2018 година съм Длъжностно лице по защита на личните данни (DPO) в „Стар Нейлз – България“ и налагам разбирането, че личните данни на нашите клиенти и контрагенти са ценен ресурс и трябва да се отнасяме с тях отговорно. Изграждам културата, че GDPR е нещо прекрасно и само може да бъде от полза за бизнеса.

Паралелно с това съм езиков координатор (за български език) в Disqus – общността от общности за комуникация. Ако виждате некоректна локализация на съобщенията на български език, вероятно имате основание да псувате мен. Имам особен интерес към превода и локализацията на WooCommerce и WordPress (приносите ми са по-отчетливи в WooCommerce).

Опитвам се да давам информация за начините, по които новите технологии могат да и оказват влияние на бизнеса и могат да се използват за подобряване на диалога с публиките. Следя за релевантността на онлaйн фирмени продукти и сайтове и правя предложения за подобряването им, за да са актуални както с водещите към момента тенденции, така и след очакваните промени в обозримо бъдеще.

Имам интерес в изследването и наблюдаването на развитието на новосъздадени и начинаещи фирми (основно чуждестранни) и проектите и продуктите, коитото предлагат, за да се открият допусканите грешки, пропуски, погрешни практики и давам съвети за по-бързо и добро приемане, развитие и налагане на пазара и в нишата им.

Всяка фирма (трябва да) има такъв като мен, макар и длъжността да е дефинирана по друг начин. Звучи страшно, но работата е интересна, свързана е с много разговори с хора, изследване на техните нагласи, боравене с много информация.

Имам особен интерес към създаването и консумирането на новинни за мобилни устройства и по някакъв непубличен начин бях свързан със cir.ca и Prismatic. Днес и двете вече не съществуват, но наученото по време на проектите остава.

Преди съм работил като уеб стратег и анализатор за две частни фирми (в едната бях и управител). Работата в тях ми помогна да науча как се следят процесите по приемане на новите технологии (както и някои специфични за нишата) и въвеждането и представянето им пред различни аудитории. Това затвърди интереса ми в областта.

Преди това работих като Експерт „Реклама и PR“ в Драматичен театър – Пловдив, където научих, че добрият диалог е в основата на доброто приемане на предлаганите от фирмата/организацията продукти и услуги. Харесвам и театъра, обичам да гледам театър (макар че рядко намирам време и предизвикателни заглавия). На мнение съм, че човек трябва хем да има театрална култура, хем да спазва известна театрална хигиена (да не гледа къде що излезе по сцените). Споделям мнението на Мариус Куркински, че театралните режисьори трябва да ценят времето на зрителите – трябва да им предлагат само и единствено качествен продукт в замяна на двата часа откраднато време от личния им живот (и няколко левчета от портфейла за билети).

Мнението ми по различни въпроси, свързани с дигиталното битие, често се публикуваха на страниците на списание .NET, в раздела „Големият въпрос“ (докато изданието съществуваше).

Мнението ми по различни въпроси, свързани със социалния аспект на уеб беше публикувано в книгата „Инструменти за социални мрежи“. Мое мнение, свързано с предприемачеството, е цитирано и в книгата „Основи на успешния бизнес – тук и сега“.

Имам някакви участия в медии, следва частичен списък:

Участвал съм в няколко кампании за местни избори в Пловдив.

Можете да се свържете с мен по начините, описани на страницата за Контакти и да поговорим за следващото Ви голямо дигитално приключение.