Categories
Социални медии и мрежи

Twitter трафик анализатор

Loading

Twitter logo

Ахилесовата пета на социалните медии, като цяло, е липсата на (общи, единни, еднакви…) инструменти, които да измерват ефективност, възвръщаемост и разни подобни1. Като опит да помогне на бизнеса, Twitter обяви свой аналитичен инструмент2, наречен Twitter Web Analytics.

В основата на инструмента лежи технология, с която Twitter се сдоби след придобиването на BackType3 през юли45.

Целта на нововъведението е да даде представа на собствениците на сайтове за ефективността на техните интеграции с Twitter и трафикът, който Twitter генерира към сайта. Кристофър Голда6 посочва три основни области, в които Twitter Web Analytics ще бъде полезен – колко съдържание се споделя в Twitter, колко трафик връща Twitter обратно към сайта и ефективността на туит бутона.

Twitter Web Analytics е безплатен за ползване и текущо е в затворена бета версия, но се очаква скоро да бъде направен публичен за постепенно нарастващ брой потребители. Наред с публичното му пускане за всички ще бъде пуснат и програмно-приложен интерфейс (API) за да могат външни разработчици да допълват функционалностите, които се предлагат базово.

Въпрос на трафик

Twitter Web Analytics предоставя аналитични данни за генерирания трафик. По-долу са показани 4 екранни кадъра, взети от видео презентацията на новия инструмент.

Трафик от Twitter

Екранният кадър показва, че седем дни преди демонстрацията и обявяването, TechCrunch.com е получил повече от 500 000 клика от 96 000 туита, които са съдържали препратка към сайта. Това е средно по 5,4 клика на туит. През този период 10% от туитовете са били създадени и публикувани чрез Туит бутона, интегриран в сайта.

Twitter Web Analytics traffic

Туитове

Екранният кадър показва табло със самите туитове, като позволява от него да се взаимодейства с тях (ретуитване, отговаряне и т.н.) директно оттам. Ейприл Ъндърууд споменава по време на демонстрацията, че се използват „и някои собствени уеб инструменти, които се създават за уеб сайтовете“, за да се направи възможна тази интеграция — ще е интересно да се види какви допълнителни инструменти ще интегрират и представят Twitter при стартирането на услугата.

Twitter Web Analytics Tweets

Туит бутон

Екранният кадър съдържа същата информация — туитове за деня и самите туитове —, но само онези, които са създадени и публикувани чрез Туит бутона (Tweet Button). Целта е да се помогне на собствениците на сайтове да разберат как да оптимизират и поставят Tweet Button в сайта си на най-подходящото място и да промотират използването му.

Twitter Web Analytics Tweet Button

Съдържание

Екранният кадър показва раздела с информация кои съдържания са били най-споделяни и са били кликани най-много пъти.

Twitter Web Analytics Content

Моето мнение

Социалният уеб, като цяло, поставя потребителите и взаимоотношенията между тях като основен, най-важен елемент. Както казах в една от бележките под линия, намирам очарователно неналичието на единни аналитични инструменти, които да подпомагат бизнеса в опита им да намерят своето място и глас в на пръв поглед неприсъщо за тях място – социалните медии.

Още с обявяването за придобиването на BackType беше ясно, че Twitter възнамерява да предостави своя аналитична платформа, която да разкрива повече и по-детайлна информация от вече наличните външни инструменти. Това се затвърди и след започналото скъсяване на всички препратки (включително и на вече скъсените) чрез собствения инструмент t.co. Остава въпросът дали точно данните за генериран трафик са най-важните в среда, предназначена за директна и публична двустранна комуникация, а не за спам и облъчване. Ще ми се да вярвам, че след сегашния период на затворена бета, бързо ще станем свидетели на въвеждането и на други данни, които се следят и които биха имали и биха придали повече смисъл в и за средата и които приканят за по-сериозното ѝ използване за реално директно общуване, не за автоматизирано споделяне на препратки.

От друга страна подобен инструмент е полезен, за да се следи донякъде какво съдържание се харесва на последователите (въпреки че това може да е подвеждащо, заради динамичната среда и моментните нагласи и настроения на последователите) и да се подобри съдържанието на сайта.

Моят съвет: Използвайте го (когато стане наличен за вас) разумно, но не му се предоверявайте прекалено — общуването с аудиторията ви е значително по-важно, вълнуващо и предизвикателно от числата, които показва. Ще ми благодарите по-късно!

Като цяло ми допада, че Twitter започва да придобива някаква зрялост и стремеж за завършеност и цялост, но не харесвам прекаления им стремеж към самодостатъчност и включването и използването на (и позволяването на) само свои, разработени от тях инструменти.

Вашето мнение?

Какво мислите за инструмента и въвеждането му? Не идва ли малко късно? Това ли ви беше необходимо? По какъв начин аналитичен инструмент, който изследва трафика, би намерил приложение и би оказал влияние на активността ви в Twitter и би ли бил полезен за подобряване качеството на съдържанието, което споделяте и което публикувате в сайта си?


Show 6 footnotes

  1. Аз намирам липсата им за очарователна – социалните медии отдавна не са нещо ново, отдавна са достигнали някаква зрялост, а неналичието на (общи, единни, еднакви…) аналитични инструменти е показателно, че всеки трябва сам да бъде достатъчно креативен, че да може да си измерва каквото го интересува с данни, които сам си събира за целите, които го вълнуват и се нуждаят от измерване.
  2. Препратката е към публикацията в блога на Twitter, самото обявяване беше направено от Ейприл Ъндърууд, директор бизнес развитие в Twitter, по време на TechCrunch Disrupt. Видео към обявяването (в Ustream).
  3. Disclоsure: Бях бета тестер на инструмент, който предлагаха BackType – BackTweets. Този блог имаше интегриран BackTweets докато инструментът беше безплатен и свободен за ползване и премахнат, когато ползването му беше направено платено, а бета тестерите – освободени и с премахнат достъп.
  4. BackType бяха интересен Startup, стартиран през 2008 и финансиран от Y Combinator, който предлагаше на фирми, организации и брандове аналитична платформа, чрез която те да могат да имат по-добра преценка и поглед върху влиянието, което имат в социалните медии.
  5. Инструментът BackTweets предлагаше инструмент, чрез който регистрираните потребители получаваха информация за това как и колко от техните туитове водят до продажба, уеб трафик към сайта и т.н.
  6. Основател на BackType, сега част от екипа на Twitter. Туитва тук.

Вашият коментар