Categories
Социални медии и мрежи

Facebook: Абонаменти

Loading

Facebook changes

За приятелството

Едно от най-привлекателните неща, и същевременно – сред най-омразните, е симетричността на приятелствaтa във Facebook. За да съществува приятелство, трябва и двете страни да се съгласят и да го приемат. Ритуалът по сприятеляване трябва да се изпълни. Единият изпраща покана, другият я приема (или не). Едва след това може да се говори за взаимоотношение. След това двете страни взаимно виждат кой какво споделя, могат да разглеждат профилите си, да четат публикуваното на стените и да взимат участия в обсъжданията, като оставят и своите коментари (ако съответните настройки за поверителност са такива).

Приятелството (симетричното, двупосочното) е в основата на и изгражда вездесъщия Социален граф — чрез него се определя как потребителите са свързани помежду си.

Именно признакът „приятелство“ беше основна отличителна черта между Facebook, Twitter и Google+. Той присъства само във Facebook и е силно характерен за него. Да, това промени значително и до известна степен лиши от смисъл и съдържание термина, но пък всички потребители след определено време започнаха да се чувстват комфортно с него и начина му на функциониране. И всички приемат добре затвореността на системата, наложена от двупосочните приятелства.

Facebook е проектиран и създаден за споделяне на информации. Между приятели. Малко над 70% от потребителите използват системата, за да споделят основно със семейтвата си и/или с близките си приятели. За това го ползват и, да ги наречем условно леля Хортензия и чичо Гърдьо Чукундурови, както и децата им Минка, Събка и Рашко1 – средностатистически потребители, доколкото такива наистина съществуват. Та те използват Facebook за да си споделят помежду си снимки и новини, да играят игри или да общуват с близките си приятели. Толкоз. Те нямат проблем с приятелството, защото не добавят в списъците си непознати хора, а споделят в затворената си група от хора, с които се познават от реалния свят.

Във Facebook има и друг тип потребители, обаче. Те имат малко или много различни потребности и навици за споделяне и общуване. Потребители, които са готови на експерименти, имат потребност от или желание за публично общуване не само с близки и познати, но с по-широка аудитория. Такива са малко или много публичните личности и онези, които попадат във вниманието на широк кръг хора – политици, музиканти, журналисти, писатели, артисти… За тях Facebook освен възможност за общуване с приятелите, е и трибуна за достигане до (често нови) почитатели, фенове, колеги или опоненти.

Страниците, които обслужват (основно) фирменото присъствие, вършат прекрасна работа и на тези публични и обществени личности за заобикаляне на ограничението от 5000 възможни „приятели“ в потребителските профили или за разделяне на професионалните от личните споделяния2. Страниците не изискват изпълнение на ритуала за сприятеляване – достатъчно е, който желае, да хареса страницата, за да започне да получава споделянията, които се публикуват на нея в новините си на началната страница (News Feed). Страниците са инструментът, който разчупва симетричното приятелство, защото предлага асиметрично следене, но тази функционалност не беше рекламирана като асиметрична (и именно заради това никой не обвиняваше Facebook, че е изкопирал това от някой друг, както сега, с абонаментите.).

Абонаментите

За добавяне на тази функционалност се говори от доста време и Facebook нееднократно бреше критикуван, че предлага само двупосочно приятелство, поддържайки по този начин затвореността на споделянията и системата си.

След обявяването на услугата, мнозина припознаха това като „копиране“ на следването в Twitter или едностранното добавяне в кръг в Google+, което е погрешно, защото Facebook вече предлага със страниците подобна функционалност, сега обаче я добавя и за потребителските профили. Отделно, дори да са взаимствали идеята, те не са я копирали просто 1:1, а са я обогатили и доразвили по начин, по който горепосочените други две мрежи само могат да завиждат и да съжаляват, че не са се сетили и реализирали тези възможности първи.

Абонаментите, както казах, са обвързани с потребителските профили и тази функционалност добавя изцяло нов смисъл на потребителските взаимоотношения и връща смисъла и стойността на приятелството, както и (евентуално) променя начина, по който потребителите споделят информация. Въвеждането на услугата е фундаментална промяна на начина, по който функционира Facebook и е част от мащабното префокусиране на Facebook и обръщането му към потребителите. Макар и на пръв поглед да изглежда като съвсем малко нововъведение, един почти незабележим бутон, добавен в потребителския профил, той добавя цял един нов слой на комуникация и взаимоотношения в платформата, като допълнително я обогатява с възможности и нови употреби, добавяйки и възможност за по-фин контрол върху това какви информации потребителите получават в потока си с новини и споделяния.

Абонаментите са начин да се избегне или временно заобиколи ритуалът по сприятеляване с някой потребител и представлява асиметрично (или асинхронно) следене на обновяванията/споделянията3 на избрания потребител, но без да има на лице приятелство (по смисъла, който има то във Facebook).

Целта на тази добавка не е да замести приятелството. Не, приятелството, като възможност за двустранна обвързаност, си остава и продължава да играе същата централна роля, както и досега. Добавката няма за цел да замени и Страниците, но за страниците ще стане въпрос по-късно. А семейство Чукундурови от примера дори може да не разбере за абонаментите (въпреки че вероятно трябва и биха им намерили приложение) и да не забележи направената промяна.

Казано по-просто, основната идея на Facebook e приятелите (и приятелството) да са всички онези хора, които по един или начин познавате и/или сте свързани извън Facebook, от реалния свят, докато всички останали потребители, които намирате за интересни, са подходящи за абонамент. (Или да ги препратите към публичната си страница, в случай, че имате такава.)

Какво представляват абонаментите

Facebook Subscribe

Facebook SubscriptionБутонът за абониране е разположен на потребителския профил, до бутоните за сръчкване и изпращане на съобщение. След натискане и абониране за обновяванията на някой потребител, посетителят получава достъп само до публичните (споделени с всички, Everyone) обновявания на този, за когото се е абонирал. Тези споделяния се появяват в News Feed-а (на началната страница, новините)4. Отделно се предоставя възможност, след абонирането (и повторно натискане на бутона), да се изберат кои и колко точно от обновяванията да се получават – напр. само споделянията, но без публикуваните снимки и съобщенията от игрите. Отделно се посочва и колко от обновяванията да се получават – всички, повечето (това, което се получава и сега) или само онези, които Facebook смята за важни (например нова работа, преместване в нов град, раждане на дете…).

Facebook subscribe granularity

Тази функционалност добавя за потребителите и допълнителен контрол върху това какво и колко искат да виждат от всеки от приятелите си. Ако харесвате някой, можете да изберете да получавате всичко, което публикува, но ако някой ви е безинтересен или скучен, или много от нещата, които споделя не ви интересуват, лесно можете да се откажете от повечето му неща и да изберете да получавате само важните.

Подходящо ли е за мен?

Зависи. Ако обичате да държите нещата изцяло под свой контрол и да получавате само важните за вас неща, значи вероятно новата функционалност ще ви е полезна. Ако сте окей със стандартните настройки и това, което получавате като обновявания от приятелите ви задоволява потребността от новини и информации, значи може би не е нужно да я използвате (на този етап).

От друга страна, ако не познавате някого лично, но той споделя неща, които считате, че отговарят на интересите ви и бихте искали да следите какви ги споделя, приятелството не винаги е най-удачно. Да вземем за пример Лейди Гага – със сигурност не е добра идея да се сприятелявате с нея – тя получава твърде много покани за приятелство, така че едва ли ще приеме точно вашата (отделно ограничението за 5000 приятели си остава). Но можете да се абонирате за нейния профил и да получавате публичните ѝ споделяния. Facebook дават пример и с местните журналисти, но този пример сякаш не е съвсем приложим у нас, но това е друга тема.

Ето така сем. Чукундурови (от по-горе), ако искат да са в течение за, да речем политическите изяви на своя фаворит за местните избори в Долно Уйно, могат да се абонират за него. В същото време те може да решат да не привличат свои последователи, за да не се объркват излишно, а и защото са средностатистически, обикновени хора, и тази функционалност им е ненужна, защото те нямат нужда от тази трибуна за изява.

Защо променя играта

Асиметричното следене чрез потребителския профил, както написах и по-горе, е фундаментална промяна в начина на функциониране на Facebook и има за цел да превъзпита навиците за споделяне на потребителите. Абонаментите придават допълнителен смисъл на публичното споделяне, особено след като се натрупат солидно количество последователи. А натрупването на повече публични споделяния гарантират повече генерирани приходи за Facebook. Facebook иска да е социалната мрежа за всичко и всички.

Допълнително, новата услуга връща смисъла на думата приятел — почти изцяло изгубен след толкова години, в които потребителите бяха принуждавани да се сприятеляват с кого ли не, за да могат да комуникират и споделят.

Публичните споделяния са достъпни и сега за всички, но за да се видят, желаещите трябва да отварят всеки път потребителския профил, за да следят за нови споделяния. Сега вече новите неща пристигат до заинтересованите директно през потока с новини. Това добавя междинен слой между затворените потребителски профили и публичните страници.

Абонаментите и по-финото им дефиниране променя начина, по който функционира алгоритъма EdgeRank и го персонализира според очакванията за всеки потребител. С това потребителите добиват увереността, че вече сами определят какво ги интересува, а не разчитат на системата да избира нещата, които да им показва. Това е една много голяма крачка към персонализирането на уеб.

Използването на абонаменти, от друга страна, е полезна, защото подобряването на алгоритъма EdgeRank ще подобри видимостта на споделената информация. Според едно изследване едва около 8% от споделянията на публичните страници достигат до техните почитатели/фенове.

Искам и аз!

Функционалността за абонамент е незадължителна за използване и изключена по подразбиране – всеки потребител решава сам дали да я включи за себе си от тази страница и да предоставя на останалите възможността да се абонират за неговите публични споделяния. Настройката е изцяло обратима и във всеки момент мнението може да се променя и функционалността за получаване на нови последователи (нови абонаменти) да бъде променяна – включвана или изключвана.

Имайте предвид, че по подразбиране сте абонирани за всички свои приятели, но допълнително можете да настроите какви информации и колко желаете да виждате за всеки от тях на началната си страница. Можете да изберете и да не получавате информации, без това да прекъсва връзката на приятелството. Но ако прекратите приятелството си с някого, а абонаментите са включени за профила ви, то този потребител автоматично се абонира за вашите публични обновявания. И от него зависи дали иска да продължи да ги получава.

Но пък имате възможност да донастроите как абонираните за споделянията ви могат да взаимодействат с информациите, които публикувате.

subscriber settings

Важно е също да знаете, че можете да се абонирате за до 5000 души, като дневният максимум на абонаменти е 200. След кативирането на услугата, Facebook започва да ви показва списък с предложения на потребители, които да следвате. Той все още не работи съвсем коректно и не показва точно потребители, свързани с вашите интререси и очаквания, но очаквам той да се подобри с времето.

Заместител на публичните страници? Зависи, по-скоро не!

Тази нова фунционалност не засяга бизнесите, а само хората, които са решили да създадат своя публична „фен страница“, за да отделят публичното споделяне от личните. Бизнесите нямат право на потребителски профили, за тях страниците са единствената възможност за присъствие.

Според Facebook сега вече не е необходимо да се поддържат отделно страница и профил и дори подготвят инструмент, чрез който феновете/почитателите/харесалите страницата, да бъдат преобразувани автоматично в последователи, абонирани за обновяванията от профила. Този ход трябва добре да бъде обмислен, защото публичните споделяния, които са предназначени за абонираните, се виждат и от приятелите. А тази информация не винаги е важна и интересна за тях – най-вероятно именно заради това сте отделили публичната информация в страница – връщането ѝ обратно ще доведе до повече шум за приятелите ви, които най-вероятно не се интересуват чак толкова много и в големи подробности от, да речем, какви ги вършите на работа.

На специалната страница във Facebook за публични личности са показани някои предимства и недостатъци на страниците и на абонаментите, което помага да изберете най-адекватното за вашия случай:

pages vs profiles

Отделно се предлага и PDF, който обяснява по-подробно за услугата, как да се активира и ползва (в случай, че тази информация ви е недостатъчна). Налична е и помощна страница с много въпроси и отговори.

Аз?

Аз активирах функционалността за профила ми, и започнах да набирам последователи и да споделям публично. Имам и публична страница, но мисля да запазя страницата и да се върна към затворения модел на споделяне в профила – само с приятели. А онези от приятелите ми, които се интересуват от нещата, които споделям публично, могат да харесат страницата ми. И това не е защото в профила ми споделям кой знае какви тайни неща, а защото приятелите ми са пъстроцветни и са от много и все различни кръгове, често несвързани един с друг, че да могат всичките ми споделяния, в това число и публични, да представляват интерес за тях.

При вас как стоят нещата? Какво мислите за абонаментите? Активирахте ли ги? Намирате ли нововъведението за полезно?


Show 4 footnotes

  1. Всички имена, макар и реални, са дадени на измислени от мен персонажи.
  2. което вече е възможно да се случва и от потребителския профил, след въвеждането на списъците и възможността за споделяне с определени групи хора.
  3. Така и не си създадохме хубава думичка на български за това ‘status update’…
  4. Подобно нещо беше налично и досега – след изпращане на покана за приятелство, виждате публичните споделяния на този потребител. Но това досега беше по-скоро бъг в системата, отколкото нарочно добавено.

Вашият коментар