Categories
Web

Счупените уеб прозорци

Loading

счупени очила

Преди известно време споделих в Google+ за теорията за счупените прозорци1.

Теорията се е строила интересна за Иван Ралчев и той писа за нея в блога си. По-късно пък видях в блога на БГ сайт за счупените прозорци и уеб. Това е интересно и предизвикващо замисляне.

Наистина ли е възможно да бъде пренесена теория от криминологията в уеб, като се запази цялата ѝ релевантност? На практика се оказва, че е възможно. Факт е, че добре поддържаните сайтове се радват на по-добро приемане от посетителите им, а онези, които не са добре обгрижвани, са обект на вандализми. По-дълбокото замисляне върху темата показва, че има и изключения. А именно познаването на изключенията помага за налагане на правилата.

Нека вземем за пример Уикипедия. Тя е пример за много счупени прозорци и неприветлива среда – недотам добър дизайн, много излишни елементи (шум) в страниците, неработещи или липсващи (червени) препратки (към статии, които все още не съществуват), възможни грешки и неточности, понякога липса на или спорна неутрална гледна точка… Ако тези проблеми не бяха (някои нарочно) допуснати, дали свръхприветливата и красива Уикипедия щеше да мотивира толкова много хора да допринасят за нея, да спомагат за разширяването ѝ, за подобряването ѝ и за попълването ѝ със съдържания?

Уикипедия е пример за, ако мога да го нарека така, успешен лош дизайн – пример за услуга или продукт, които са успешни независимо от дизайна си (в тази категория мога да добавя и MySpace, Craiglist). В случай като тези, лошият дизайн често е печеливш, тъй като няма по-добра алтернатива, която да е заместител на продукта или услугата, но с по-добър дизайн. Когато такава се появи, потребителите обикновено се преориентират към новата (това сме го виждали – Google срещу Altavista, Facebook срещу MySpace).

Уикипедия е интересна за разглеждане и заради факта, че тя умишлено е създадена да изглежда като работилница – може би единственото място, на което можете да прочетете „не се притеснявайте, че ще счупите нещо, опитайте!“ Лошият дизайн, непълните или лиспващи страници носят същото послание като оградата с табела „Не заключвайте велосипеди за оградата“ и заключен велосипед под нея2. Можете да пренебрегнете правилата. Можете да редактирате тази статия, не виждате ли колко е лоша? Можете да счупите няколко прозореца докато се опитвате да подмените някой счупен със здрав!

Означава ли това, че трябва да правите дизайни с грешки? Можете ли чрез лош дизайн или съдържание на сайта си да мотивирате потребителите си да направят едно или друго нещо и така да допринесете за успеха му?

Трудно да се каже със сигурност дали е добра идея да се подхожда като в случая с Уикипедия, още по-трудно е да се измисли начин, по който този пример да е работещ за различни сайтове, но си струва да се помисли върху това. Още повече, че съвсем в началото направих уговорка, че това е изключение 🙂

Вие как мислите? 😉


Снимка: juancho17, sxc


Show 2 footnotes

  1. аз я познавам като „Теория за счупения прозорец“, но очевидно грешката е моя.
  2. част от изследване на теорията за счупените прозорци, проведено от Кийс Кайзер и колеги от университета в Гронинген, Нидерландия. Те поставили на обществен паркинг временна ограда, на която закачили две табели – едната забранявала промъкването през оградата (имало е нарочно оставена пролука), а другата – забрана за заключване на велосипеди за оградата. Когато на метър от знаците били поставени 4 велосипеда, 27% от преминаващите пренебрегнали забраната за промъкване през оградата. Когато велосипедите били заключени за оградата, 82% пренебрегнали забраната за преминаване. Пренебрегването на едното правило довежда до пренебрегването и на другото.

Вашият коментар