Categories
Социални медии и мрежи

Краят на Google Buzz

Loading

dead wasp
снимка: daemon, sxc

Новината от официалния блог на Google, че спират Google Buzz и няколко други услуги, съвсем не беше изненада за мен – очаквах Buzz да бъде сред първите услуги, които ще бъдат спрени или драстично променени след стартирането на Google+.

Харесвах Buzz, писах за него, когато беше обявен и споделих как го използвам (тази публикация по-късно беше открадната, но след реакцията ми – изтрита).

И сега харесвам Buzz, въпреки че отдавна не го ползвам – услугата, макар и интегрирана в Gmail, не успя да придобие популярност и добро приемане и бързо се преврна в гробище за туитове, които никой не желае да чете, допълнено със споделяния на неща от Google Reader, на които никой не обръща внимание. Излишен шум, който пречеше на нормалната употреба. Шум, с който потребителите трудно можеха да се преборят именно заради обвързването с Gmail.

Отделно, че Buzz е услугата, която потребителите никога не видяха да се променя и подобрява – каквато я завариха при стартирането ѝ, такава я оставят и сега, когато трябва да се разделят с нея.

Въпреки всичките си недостатъци, на мен ми допадаше, дори сякаш повече, отколкото ми допада Twitter (плюйте!). Все още не разбирам необхосимостта от пълно ограничаване в рамките на 140 символа, особено когато се борим за повече свобода и пренасяне на офлайн практики онлайн. Когато говорите, не си броите звуците, които произнасяте, нали!?

Google Buzz имаше потенциал, но се провали. Грандиозно. Влиза в историята като най-големият опит на Google да стъпи на социалния пазар (продължавам да отстоявам позицията си, че Wave не е провал, а успех!). Google изглежда се поучиха от грешката си – разбраха, че инженерна компания не може да изгради успешна социална мрежа. За успешен социален проект е нужен социален бизнес.

И затова се промениха. Затова и Google+ се радва на успех и добро приемане.

Да, Buzz ще ми липсва. Мисля си, че можеше да бъде спасен, Авгиевите обори – почистени, а услугата – дълбоко интегрирана не с Gmail, a с Google+. Това би ѝ придало нов фокус, различно звучене, тежест и нови възможности за употреба, нови потребители, ново приемане. Очевидно моето мнение не съвпада с това на Google. И затова ще остане в историята.

Ако имате Google Buzz интегриран в сайта или блога си, сега е моментът да го премахнете и ако още не сте го направили, да си добавите бутона +1.

One reply on “Краят на Google Buzz”

Освен, че не съм съгласен особено, че Google+ е успех, в най-добрия случай е някъде между успеха и провала (по-близо до провала), то с другото съм съгласен – да, системни са причините google да не могат да направят социална мрежа. И за Google Wave смятам че е провал, освен ако живуркането в периферни ниши не се смята за успех… То това важи и за плюса.

Вашият коментар