Categories
Интернет

Hashable и взаимоотношенията

Loading

Hashable logo

Попаднах на Hashable случайно, но харесах идеята, която се крие зад него заради иновацията, която предлага и нивото, на което отвежда комуникацията и взаимоотношенията между хората.

Следя развитието на доста начинаещи фирми, но Hashable е сред фаворитите ми заради факта, че се вписва в пазара много нетрадиционно, предлагайки услуга, която по никакъв начин не затормозява излишно потребителите (й).

Що е то?

лого на Hashable

Hashable е децентрализирана социална мрежа от доста иновативен вид, която оперира на няколко различни платформи. В смисъл, че не е необходимо сайтът й да е отворен, за да може да се ползва, както няма значение на каква платформа се използва, нещата просто се случват.

Hashable работи през Twitter (за да е още по-лесно и удобно за използване!), чрез електронна поща, приложението за iPhone или през уебсайта на услугата.

Най-различното нещо, което няма как да не направи впечатление в Hashable, е желанието на услугата да накара потребителите си да си взаимодействат по най-различни начини офлайн. Или поне да комуникират. А за разлика от другите социални мрежи, Hashable обръща внимание на взаимоотношенията, вместо на посланията, които всеки от потребителите има да отправи.

Накратко, Hashable е социален инструмент, който следи и споделя взаимоотношенията на и между потребителите си (независимо дали лични или професионални). Потребителите отбелязват какво правят и с кого с помощта на хаштагове (някои от тях, но могат да се ползват и други, които се добавят непрекъснато), а всичко се записва в хронологична последователност и спомага за проследяване как протича връзката/комуникацията/наречете го както искате между тях.

Като на игра, даже има и награди, точки и пр.

Hashable може да се приема като игра (всъщност фирмата е наела няколко разработчика на игри, които да спомогнат за по-доброто потребителско приемане). Същото е като при отбелязване във Foursquare (или Vivo, ако предпочитате), но вместо на места, се отбелязвате с хора. Готино е.

Седнахме двамата с @Боби да пием #Coffee

но ако въпросният Боби не ползва Twitter, мога да го посоча с електронната му поща:

Седнахме двамата с bobi@firma.com да пием #Coffee

Защо да го правите? Всъщност потребителите вече го правят, вижте потоците в Twitter, само липсват хаштаговете. А Hashable може да помогне в случая, като събира тази споделена информация и я привежда в удобен за използване структуриран вид с повече контекст, значимост и стойност.

hashcred trophyЗа да е още по-забавно, всяко взаимодействие носи точки Hashcred като награда (които пък спомагат на другите да виждат най-влиятелните личности в обкръжението си). Колкото повече се общува с конкретна персона, полкова популярността й се покачва (заради интензивността на взаимодействия, сещате се) и той се издига нагоре в списъка ви с приятели. Така можете да видите, при редовна употреба, доколко силни са взаимоотношенията ви с конкретен човек, а тази информация ще помогне на хората от социалния ви кръг да открият хора, с които биха искали да се запознаят (заради голямото влияние, напр.). И колкото повече връзки създадете между потребителите, ваши приятели, толкова по-голямо става влиянието ви.

Twitter, чрез серия от алгоритми, прави релевантни предложения кого да следвате. Въпросът е защо са необходими алгоритми, когато Hashable предлага възможност да представите един на друг своите приятели само с помощта на един хаштаг? Значително по-социално и по-лично е, а и по-ангажиращо от това да започнете да следвате някого с надеждата, че той ще ви забележи. Със сигурност е по-добрият начин за една по-устойчива комуникация, която дори можете да следите как се развива.

Ето например днес свързах Събина с Иван Савков чрез Hashable, с помощта на хаштага #intro. Нито един от двамата не очакваше подобна реакция (която беше класифицирана като спам, защото беше неочаквана и непоискана и наистина е такава, но такава беше целта ми, да не разкривам намерението си). Та след като ги представих един на друг, Hashable създаде специална страница, icebreaker, от която двамата могат да „разтопят ледовете“ като научат повече за себе си. Това е приложимо повече за съществуващи потребители на Hashable, които са попълнили профилите си, но и сега е доста показателна страница. Сега двамата вече са представени един на друг, и ако решат в последствие да се регистрират за услугата, ще се виждат в списъците си.

Защото Hashable не е само инструмент за представяне, но за записване на взаимодействията между потребителите, които се случват във времето. Нещо като страниците за приятелство във Facebook, но тук се складира информация за това как протича познанството. То е като продължение на социалната потребителска графика (Social graph) на Facebook, която се изгражда на база приятелствата, но тук е на база взаимодействия и взаимоотношения.

Окей, искам и аз

Към момента Hashable e в затворена бета версия. Притежателите на iPhone могат да се регистрират веднага за услугата, а другите могат да поискат покана, необходимо е да се последва @hashable в Twitter.

След като получите поканата си, създавате сметка чрез електронна поща или чрез внасяне на сметката от Twitter. На този етап потребителските профили не предлагат много възможности за попълване, но все пак съдържат кратко резюме, както и списък със направените вече връзки.

И когато приключите с тази малка стъпка, започва голямото забавление. И всичко се случва офлайн и в Twitter (или на сайта и в приложението, според предпочитанията), жестоко, а?

5 replies on “Hashable и взаимоотношенията”

Georgi каза:

Звучи интересно, но момента с превръщането на всичко в игра ме отблъсква. Превръща го в състезание по популярност.

Примера ти ме накара да се замисля, че наистина може да е полезно, но играта може да го развали.

Разбираемо все пак, прави се за пари. Зададох си въпроса, как ще печелят от информацията. Имам няколко предположения:
Идентифициране на influencers и използването им.
Профилиране на потребителите.
Превръщане в пари на информацията, която имат за взаимоотношенията между хората, не съм наясно как може да стане. Интересно ми е, ако някой предложи как.

Това за играта беше хрумка, която заех от Боян Юруков, който описваше Foursquare като игра на криеница, но наопаки. Разбира се, сериозността на мрежата не предполага заиграване, дори в момента основно се ползва за бизнесцели, а други анализатори я определят като LinkedIn за Twitter (ако се приеме, че LinkedIn е бизнес еквивалентът на Facebook). Възможностите за печалба са много, но засега бизнес моделът не се обсъжда (от създателите).

Georgi каза:

Звучи интересно, но момента с превръщането на всичко в игра ме отблъсква. Превръща го в състезание по популярност.

Примера ти ме накара да се замисля, че наистина може да е полезно, но играта може да го развали.

Разбираемо все пак, прави се за пари. Зададох си въпроса, как ще печелят от информацията. Имам няколко предположения:
Идентифициране на influencers и използването им.
Профилиране на потребителите.
Превръщане в пари на информацията, която имат за взаимоотношенията между хората, не съм наясно как може да стане. Интересно ми е, ако някой предложи как.

[…] This post was mentioned on Twitter by Dimitar Tsonev, Dimitar Tsonev. Dimitar Tsonev said: от блога: Hashable и взаимоотношенията http://dtsonev.nailsecrets.eu/blog/hashable-790/ […]

Вашият коментар