Categories
Facebook Социални медии и мрежи

Facebook колонизира Мрежата

Loading

Facebook
Интересни неща се случват, а още по-интересни ще се случват занапред. Гледам конференцията на Facebook, наречена f8.

Интересно ми стана как Facebook настъпват Google по мазола. Facebook е на път да стане по-значим от Google. И то по много прост начин – пренаписвайки фундаментално социалния уеб, добавяйки му още един слой. Сфера, в която Google, въпреки величието им, са твърде боси и ще останат такива още дълго време, въпреки опитите им.

Бях изненадан да науча за партньорството между Facebook и Microsoft. От това партньорство се ражда docs.com и ще е възможност документи от Microsoft Оffice да бъдат създавани/редактирани социално, сред приятели. Сериозна заплаха за Google Docs, а и не само – Facebook и Microsoft се обединяват, за да са конкуренция на Google като цяло. Сериозна конкуренция.

Graph API е отворен протокол, чрез който всички социални дейности се събират на едно място. Във Facebook. Facebook се превръща в социалната ви кутия, при това това ще бъде доста успешно заради броя регистрирани потребители, изпреварвайки всички опити на сегашни услуги да бъдат началната точка. А ако си поиграят малко и с търсенето, като нищо ще издухат Google.

Разработчиците на сайтове могат да (ЩЕ) добавят бутона “Харесва ми” както и други социални приставки на сайтовете си. Всичко отива във Facebook и Facebook става склад за социални препратки, точно като Delicious. На практика отваряте сайт и виждате кои от приятелите ви са харесали съдържанието, на което сте попаднали. И така ще знаете още по-добре кой какво харесва. А Facebook ще могат най-сетне да започнат да предлагат качествени реклами на база социалните предпочитания на всеки (нещо, което от доста време насам се чудя защо не предлагат, предвид тоновете информация, които събират за всеки).

Разработчиците на сайтове могат да (ЩЕ) добавят социална лента в долната част на сайтовете си. И всички страници стават социални, а потребителите остават сред приятелите и познатите си, независимо къде отидат. Спомняте ли си Wibiya, Meebo? Е, нещо подобно :).

Всичко изглежда много предизвикателно и интересно. Тръпна от нетърпение да видя как потребителите ще възприемат този нов слой на социалните сайтове и мрежи. Защото, нека не се заблуждаваме, ако потребителите не харесват и не използват една или друга услуга, колкото и да е революционна, е обречена на забрава.

One reply on “Facebook колонизира Мрежата”

Вашият коментар