Categories
Маркетинг

Писане на описания за продукти

Loading

Маркетирането и продажбата на продукти с високо качество е това, което ще създаде значителна част от приходите ви. За да увеличите трафика и за да привлечете повече хора да разглеждат продуктите, които предлагате онлайн, както и да генерирате по-голям интерес към предложенията, трябва да подходите креативно и така да опишете предложенията си. Важно е да обясните по разбираем начин защо хората трябва да ги купуват и да го направят точно от вас. Ако описанието е скучно или неактуално, има голяма вероятност хората да ги подминат и да потърсят по-добри предложения при конкурентите. По-долу са посочени няколко насоки, с които да създадете описания, които грабват вниманието. 

Характеристики

Първата и основна задача, когато говорите за продуктите, е да разкажете на аудиторията за какво точно служат. Уверявайте се непрекъснато, че сте възможно най-детайлни и подробни, за да не трябва хората да гадаят какво има вътре, какво прави или как изглежда. Тук на помощ идва творческото писане. С помощта на описателни прилагателни може да се създаде интерес към продукта, да привлечете вниманието и да предизвикате желание за притежаването му. И все пак описанието трябва да е стегнато и без излишни повторения. С придобиването на опит ще се научите как да създавате детайлно описание без то да е скучно, прекалено дълго или изпълнено с повторения. 

Ползи

Само най-общо описание и описването единствено на външния вид често е твърде недостатъчно. Трябва да дадете на хората точна и ясна причина да купят точно този продукт. Например можете да опишете как изглежда продуктът, как се усеща или какъв вкус има – но важното е да обясните много добре защо клиентът не може без този продукт. Ползите може да са свързани със здравето, благосъстоянието, удобството, скорост, прецизност или много други. Ако например създавате текст за описание на съдомиялна машина, не описвайте само колко оборота прави или че има множество програми и настройки. Напишете на читателите, че с този избор сметките им за електроенергия и вода ще спаднат наполовина (ако това наистина е така).

Какво е отличително

Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени компаниите, когато предлагат продуктите си в онлайн магазина е, че конкурентите имат и предлагат сходни или дори привидно еднакви продукти. Обикновеният клиент е много възможно да не прави разлика между вашия продукт и този на конкурентите. Ето тук е моментът да подчертаете онези неща, които отличават вашия продукт пред останалите на пазара. Можете да разкажете за професионалното му изпълнение, иновативната технология, гаранции и всякакви други аспекти, които смятате, че ще дадат конкурентно предимство на продукта пред тези на конкурентите. Бъдете предпазливи и внимателни, за да не се окаже, че написаното е преувеличено или невярно. Не трябва да допускате да има неверни или подвеждащи твърдения, защото това може да доведе до правни проблеми. 

За кого е

Когато създавате описанията на продуктите трябва винаги да насочвате писането си към вашата целева аудитория – тези, на които искате да продадете продукта. Някои продукти може да допаднат на някои, но те всъщност да са по-подходящи или предназначени за други – напр. за друга възрастова група или за хора с различни интереси. Важно е да уточните кой най-много би се възползвал ако притежава този продукт – може да го направите и когато описвате ползите.

Действие

Винаги завършвайте описанието с призив към читателите да предприемат някакво действие. Най-често това е да ги накарате да натиснат върху „Купи сега“, „Абонирай се“ или „Регистрирай се“. Тези призиви за действие (на английски call to action) допринасят за увеличаване на трафика, за подобряване на резултатите от посещения, покупки, поръчки, абонаменти, както и за изграждане на ангажираност между посетителя и вас. Не е необходимо да е нещо дълго или многословно, но винаги подканяйте посетителите да се възполват от нещата, които им предлагате и продукта, който им показвате.

Създаването на продуктови описания е от решаващо значение за всяка компания с онлайн присъствие. Опитният автор на такива текстове, който следва всички описани по-горе правила, ще генерира по-големи продажби и ще допринесе за по-бързото постигане на целите на бизнеса. Клиентите ще бъдат по-заинтересовани от това, което продавате и им предлагате. Затова описанието трябва да е възможно най-привлекателно и представящо продукта в най-положителната му светлина.