Categories
Кино

Утроба / Womb

Loading

УтробаWomb („Утроба“) е филмът, който вероятно бихте пропуснали – защото вероятно не се е въртял по кината или защото около него не се е вдигал шум. А е от филмите, които си струва да се изгледат, защото повдигат интересни въпроси за размисъл. Има за какво да се хване човек.

И аз не знаех, че съществува. Гледах го, защото е с Ева Грийн и попаднах на него като разглеждах филмографията ѝ в imdb. Така преди време открих и Perfect Sense, а сега за втори път виждам Ева Грийн извън характерното за нея излъчване (на кучка, на което последно попаднах в недоразумението Dark Shadows).

Всъщност Womb се оказа много добра психологическа драма. Действието се развива ако не в наши дни, то в съвсем близкото бъдеще, когато клонирането на хора не е забранено.

Драмата се завърта около Ребека (Ева Грийн) и Томас (Мат Смит) и отношенията между тях. Приятелството от детство прераства в любов, която бива прекратена заради инцидент, в който Томас загива. Ребека зачева клонинг на Томас и оттук насетне започват да се объркват нещата (ама истински!) – защото докато Томас расте, Ребека е все по-объркана в чувствата си – дали изпитва обичта на майка или това е любовта към (изгубения) любим човек?

Филм за едни такива дребни неща като привличане, любов и обич, за разликата между двете, за ревността… А е и от онази група филми, в които не са ти нужни 20 артиста, за да се случи действието – достатъчни са двама, за да има конфликт. И къща на брега на морето.

Womb

Ева Грийн прави изключително силна и различна роля, която трябва да се види и да служи за пример на нашите „звезди“ от ТВ сериали, които не снимат на открито, защото ги кацат кълвачи.

Препоръчвам го, макар накрая да му сложих оценка 7/10.