Categories
Mobile

Тук е! Flipboard за Android за всички!

Loading

Flipboard е от онази категория (мобилни) приложения, които обикваш още в мига, в който видиш. Грабват те и не те оставят на мира, искаш и търсиш все повече и повече взаимодействие с тях – защото предлагат преживяване, което единствено може да се опише с „Уау!“.

Flipboard for Android

Първоначално Flipboard беше наличен ексклузивно за притежателите на iPad (2010), по-късно преживяването беше пренесено за iPhone. След като беше обявено, че ще бъде налично и за Android, изтече и се разпространи много ранна версия, оптимизирана да работи ексклузивно със Samsung Galaxy S III. Версията не работеше добре на други устройства, беше бавна и с много бъгове, често забиваше или се рестартираше. Последва изключително кратък период на затворени бета тестове (с покани за много потребители, сред които и аз) – малко над един месец! и ето че приложението вече е официално налично и за Android в в Google Play. Лошата новина е, че засега не се предвижда версия за Android-таблети.

За тези, които не знаят какво е Flipboard, това е персонализираният четец и агрегатор на новинарски и социални потоци, който тотално преосмисля начина, по който се представят късовете информация, които потребителят е избрал да получава. Всичко това – във възможно най-добрият дизайн и преживяване (въпреки че преживяването на iPad остава недостижимо за по-малки екрани, така че ако имате възможност – поне вижте как се случват нещата там – превъртането на таблата, умната подредба на информациите… това остава скрито за умните телефони, при които таблата са заменени с flip карти, които показват само по една информация, освен в редки случаи – комбиниране на няколко туита върху една карта).

А както беше обявено от Брадли Хоровиц по-рано на LeWeb12 в London, Flipboard (както за iOS, така и за Android) идва с много повече Google – освен досегашната интеграция с Google Reader, вече има интеграция и с Google+ и YouTube, наред с тези за Tumblr, Facebook, Twitter, Instagram… И всичко това вече е налично в най-новите версии на приложението, нужно е просто то да се обнови от съответния marketplace за още по-пълно преживяване.

Приложението идва и с изцяло локализирани нови версии за Германия, Корея, Италия, Испания и Холандия. Досега Flipboard поддържаше версии само за Япония, Франция, Китай и англоговорящите страни. Писах на Марси Маккю за възможностите за създаване на локализирана версия и на български, както и за локализирани възможности за български издатели на съдържания – любопитен съм какво ще ми отговори.

Изтрих всички приложения, които ползвах досега – това, което предлага Flipboard е в пъти повече и по-добре поднесено, по-обмислено и реалзирано така, че да използва максимално устройството, за да предложи възможно най-доброто персонализирано преживяване. Чао на Flud News, Feedly, Google Currents (приложение, което харесвах, но Google така и не продължиха да го развиват след като го пуснаха), Google Reader (Flipboard има интеграция с Reader, така че самостоятелното приложение става ненужно), Pulse News, my6sense. С един замах Flipboard ги отнесе всички. Държах ги по време на бетатест периода и се мъчех да открия причини да ги оставя – не открих. Няма нужда излишно да стоят инсталирани, при положение че едва ли някога ще се върна към тях, за да ги ползвам. Предполагам че няма да съм единственият, който изцяло ще мигрира към Flipboard.

То си и струва!

Вашият коментар