Categories
Уеб стратегия

Имаш туит или Социалните медии като начин на живот.

Loading

Все по-често ми задават въпроса от къде намирам време за социални медии (въпросът е конкретно за социални мрежи, но смятам да разширя отговора и да включа всички социални медии). Е, отговорът е по-прост, отколкото може би си представяте.

Най-просто казано, не намирам време — създавам си го (текст на английски).

Как така? Нека се върнем назад във времето и да вземем електронната поща за пример. Само допреди няколко години мнозина нямаха време да се занимават с „такова нещо“, не можеха да отделят време да се справят с всичкия спам, да пишат и да отговарят на писма… И какво се получи – намерихме време и днес е трудно да си представим живота без електронна поща. Електронната поща се превърна в гръбнакът на комуникацията онлайн. (Аз дори успях да я намразя, но причината е друга тема, за друга публикация)


Имаш поща“… и оттогава минаха почти 15 години…

Фундаменталната грешка е, че приемаме социалните медии само като маркетингов инструмент. Или като инструмент за PR. Възприемаме ги като канал за разпространение на информация и въпреки че може да се използва и за това, пропускаме да да ги приемем като инструмент за цялостна, двупосочна, жива комуникация, общуване, диалог.

Социалните медии позволяват на хората да общуват с хора, на бизнесите – да общуват с клиентите си, а на клиентите – да имат възможност да дават обратна връзка на брандовете.

Социалните медии повече приличат на телефона, отклолкото на телевизията; повече на електронна поща, отколкото на рекламна кампания.

Социалните медии като начин на живот

Точно както приехме електронната поща и тя стана част от ежедневието ни, трябва да се научим как да направим социалните медии част от начина ни на живот. Като нещо, което е повече част от това кои сме, отколкото като нещо, което вършим на работа. Дори и социалните медии да са основна част от работата, която вършим, това е по-скоро житейски избор, отколкото задача в списъка с неща за вършене.

Социалните медии не са функция на работата. Независимо че ги използваме и работиме с тях, в тях, по време на работа, те трябва да се използват не само за работа. Това е единственият начин наистина да се разбере как функционират, какво работи и какво не, как наистина се случват нещата.

Социалната вълна набира сили и влияние от доста време, така че ако още не сте я яхнали, побързайте преди да е станало твърде късно!


Вдигни! От Twitter се обаждат!

Ето няколко съвета, които биха били добро начало за приемането на социалните медии като част от ежедневието:

 1. Поставете си цели

  Като начало наистина е важно да се изясни и да се дефинират какви са плановете, очакванията, целите. Твърде често при поставянето на цели, избираме такива, които са свързани с учене. Например „Искам да науча повече за социалните медии.“ Това е грешен подход и няма да доведе до добри резултати. По-добре е да е нещо по-практично, например „Ще започна да използвам Twitter всеки ден“ или „Ще използвам Google+ повече в ежедневието си – у дома и на работа“. Със сигурност ще има по-добър резултат, защото иначе няма да отделите време да седнете и да учите. По-специфичните цели също са подходящи. Например може да си поставите а цел да публикувате поне 10 туита дневно или да се включвате в поне 10 разговора.

 2. Бъдете активни

  Един от най-големите врагове на социалните медии е неактивността. Няколко дни неактивност могат да са катастрофални. Ако онлайн присъствието не се създава и утвърждавате непрекъснато, бързо то бързо става нерелевантно и безинтересно. Скучно. И хората забравят за него. Социалните мрежи са наистина много подходящи за привикване към непрекъсната активност – неактивните профили не се показват начело и хората не общуват с тях, забравят ги и игнорират пасивното им присъствие.

 3. Вземете си смартфон

  Вероятно задължителната придобивка, която много помага за по-доброто приемане и присъствие в социалната среда. Непрекъснатата, постоянна свързаност е един от най-важните аспекти на този начин на живот. Докато не сте свързани, онлайн, вие не сте социални. Въпреки че мнозина са непрекъснато пред компютър, на бюрото в офиса през целия ден, най-доброто присъствие и активност в социалните медии се случва в промеждутъци от случки и събития, в които наистина няма какво друго да правим, освен да споделяме преживявания. Например докато чакаме на опашка. Или в задръстването, в асансьора… Изумително е колко много разговори онлайн започват точно в такива моменти. Те не трябва да бъдат изпускани и опропастявани, а да бъдат използвани за свързване и общуване с близки, приятели, познати и непознати.

 4. WiFi, моят приятел

  Мобилните и преносими устройства са изключително подходящи за хората, които са непрекъснато в движение. Едно от неудобствата е, че им трябва WiFi (освен ако не ползвате мобилен интернет). И ако имате такива устройства, трябва да познавате къде има точки за достъп до интернет. Някое готино кафене наблизо с WiFi, може би? Опитвайте нови неща и ходете на места, където има наличен WiFi. Това ще помогне и ще окуражава онлайн социалните ви навици.

 5. Създайте си списък с теми

  Еднa от най-големите спънки в социалните медии е да не знаеш какво да кажеш, какво да споделиш. Какво имате да добавите в разговора? Мнозина смятат, че нямат какво да предложат, че не са интересни, дори скучни, но това със сигурност не е така. Всички сме експерти и специалисти, много добри в нещо. Като начало е добра идея да се изгради присъствието в социалните медии около това, което знаете и умеете най-добре. Списък с теми, които бихте желали да обсъждате е добро начало на плана; придърайте се към него в началото и непрекъснато го допълвайте с нови неща; разширявайте кръгозора си. А когато се окажете без думи, ще имате към какво да правите референции, вместо да се повтаряте.

 6. Отпуснете се и споделяйте

  Основен проблем на новите потребители в социалните медии е липсата им на желание и интерес да споделят. Чувстват се притеснени от необходимостта да се разкриват и споделят неща за себе си. Те не разбират, че има разлика между споделяне на лични неща и споделяне на неща. Не е нужно дори да се споделят лични неща, нито е нужно да се споделя всичко; трябва поне нещо да се споделя, да се поддържа активност. Например нещичко за интересите, за нещата, които ви вълнуват или провокират е добър старт. Социалните мрежи са създадени за хората, така че трябва да се държите както им е присъщо.

 7. Бъдете себе си

  Не е необходимо да се представяте за друг, да опитвате да изградите друга персона и идентичност, различна от вашата (основната). Това отнема изключително много енергия и креативност. Трябва да сте себе си онлайн, а това, повярвайте ми, ще ви накара да се чувствате по-спокойни и уверени в себе си и в нещата, които споделяте и вършете.

Социалните медии показаха, че са устойчиви и ще се задържат като водещ фактор още дълго време. И независимо дали ни харесва или не, трябва да ги приемаме и пренастроим ежедневието си, начина си на живот по начин, по който те да са част от него. И колкото по-рано това се случи, толкова по-бързо ще бъдат извлечени ползите от социалното общуване.

Още по темата (на английски): Али Голдфийлд в Social Media Today „How to adopt a Social media lifestyle“.

3 replies on “Имаш туит или Социалните медии като начин на живот.”

Така императивно си го написал, че чак ми се отщя :-).

губиш 🙂

Не, сериозно, вече повече от десетилетие мина, в което социалният аспект се налагаше доста усилено. Отдавна мина времето, в което това е начин на живот само за ранните потребители. Дори и времето на масовото приемане сякаш премина, време е и последните останали да го приемат, за да могат нещата да продължат да се развиват.

[…] не са нещо ново, отдавна изгубиха лъскавината си и са част от начина ни на живот. Днес, след цялото си време, в което са около нас и […]

Вашият коментар