Categories
Ежедневно

Кукери?

В неделя, на Сирни заговезни, бяхме на кукерските шествия в Първенец. Разбира се, с фотоапарат в ръка. От дете не съм ходил на такива шествия, та ми беше повече от интересно. В спомените ми бяха запечатани картини на страховити маски и костюми, на ударите по гърба с надутите като балони както-там-се-казват-онези-неща, с които бият по гърба и само плющи… И много танци по улиците, за да се изплашат и прогонят лошите сили и да се пропъди студа.

Натъкнахме се, обаче, на нещо съвсем различно. Оказа се, че по-младите дори не подозират каква е символиката на ритуала и се бяха отдали на карнавал-маскарад.


Разхождаха се разни (пияни) араби…
кукер арабин

…индианци, попрекалили с огнената вода…
кукер индианец

…спретнати четници…
четник

даже Хитлер беше там…
кукер Хитлер

По едно време дори имах странното усещане, че се намирам на гей парад.

кукер?

кукер?

кукер?

кукер?

кукер?

а следната „мацка“ май е попрекалила с гребането… какъв гръб има само…

кукер?

кукер?

За моя радост, имаше и истински кукери – със страшните маски, с много чанове на кръста, с халища и кожи.
кукер?

кукер?

кукер?

кукер?

кукер?

Най-доволни, разбира се, бяха децата, които също се бяха дегизирали подобаващо и които видимо се забавляваха, макар и да не разбираха защо е цялата олелия и какофония. Отделно, че желанията им тутакси биваха изпълнявани от почерпените родители :).

дете кукер

дете кукер

дете кукер

Точно на тръгване видях много интересна група маскирани и преоблечени юноши – с народни носии, с маски и българския трибагреник:
кукери?

кукери?

кукери?

После си говорихме, че нищо друго не е в състояние да извади цялото село на площада, да се забавлява искрено по същия този непринуден начин. И макар леко „изродено“, шествието си беше доста шарено, пищно и зрелищно. После си искахме прошка, ядохме халва… така повелявала традицията.

2 отговори на “Кукери?”

Вашият коментар