Categories
Кино Театър

„Сътресение“-то на Мариус – на DVD

Loading

Сътресение

Днес (всъщност вече вчера, на 04.03.2008) в Етнографския музей в Пловдив беше официалната премиера на DVD-то на моноспектакълa на Мариус Куркински „Сътресение“ по три от разказите на Николай Хайтов.

На гостите беше прожектиран третият разказ („Засукан свят„). Да, няма я магията на театъра, няма как да се пресъздаде усещането за театрален салон, за създаваното от сценографията усещане за пусто читалище, в което героят разказва своята история, за отиващия си живот, но пък с помощта на ефектите на киното се подсилват и някои моменти, които в театъра няма как да бъдат постигнати, което допълнително дообогатява зрелището. И го прави различно, оп свой начин уникално. Пък и едва ли има почитател на театралното изкуство и на Мариус, който да не е успял да изгледа сценичния вариант.

Друг е въпросът, че това е същият продукт, реализиран със средствата на друго изкуство – сценичният и филмовият варианти не бива да бъдат теглени на кантар, не трябва да бъдат съпоставяни, да се търси кой е по-добър или по-лош – и двата са продукт на перфекционизма на Мариус – всичко е репетирано до най-малкия детайл, снимани са по няколко дубъла докато се получи перфектният кадър и т.н.

Бях сред първите, които си купиха филма преди навалицата от желаещи да е достигнала до набързо импровизираното щандче. Черната и грозна кутия на DVD-то е опакована ефектно във велпапе на Дунапак, запазвайки традицията на цялата сценография и рекламна стратегия за спектакъла. Цената е колкото един театрален билет – 15 лева, а продължителността е филма е 113 минути. Разпространява се на билетните каси на Драматичен театър – Пловдив и Сатиричния театър в София, Технополис, Техномаркет, Била, книжарници Хеликон и т.н.

Продуценти са КЦМ 2000 АД и Сдружение на артистите „Адаптация“.

Ето го и официалния трейлър:

Снимка: Георги Вачев, cc-by-nd-2.5 bg

6 replies on “„Сътресение“-то на Мариус – на DVD”

ОООООООООООО извинявай!ТНаистина не прочетох докрая а то било най важното.Съжалявам бързах да си пусна клипчето което си поместил…..

ОООООООООООО извинявай!ТНаистина не прочетох докрая а то било най важното.Съжалявам бързах да си пусна клипчето което си поместил…..

Вашият коментар