Kaldata.com и Избрано от българските блогове

Преди няколко дни забелязах, че това, което напиша тук, в блога ми, се озовава поместено от мен самия (без да имам каквато и да било намеса в това) във форумите на Kaldata.com 😯 Същото се случва и с бая други блогове. Окей, на пръв поглед това не би трябвало да е някакъв проблем, тъй като цялото съдържание на блога ми е достъпно при условията на лицензното споразумение на Криейтив Комънс Признание-Споделяне на споделеното 2.5 за България. Случайно попаднах на ето това.

Да, ама според страницата за авторските права (на сайта, във форумите нищо не пише за такива) „Авторските права върху всички новини, текстове, материали, изображения, картинки, документи, бази данни и друга информация в сайта www.kaldata.com са собственост на „Калдейта“ ЕООД.“

Публикуваният от мен текст се складира в базата данни на форума, което означава, че с публикуването там, то престава да бъде моя собственост. Нещо, с което категорично не съм съгласен и съм твърдо против.

Може да е атрактивен начин да се поддържа популярността на форумите като постоянно се слага наготово взето съдържание, което посетителите да коментират, но препубликуването от мое име без съгласието ми, си е престъпно деяние, ограничаващо и нарушаващо личната ми свобода. Даже в това, което видях, е объркан източникът на информация, от което следва, че не е спазено лицензното условие.

Ще им драсна писмо, да видим каква ще е реакцията им. Дано да е нещо адекватно.

Update: В 21:33 получих писмо-отговор от Калин Карабойчев, който ме увери, че материалите, публикувани от емисията на блога ми са заличени и е спряно извличането на нови. Прекрасно! Един поне да реагира адекватно на ситуацията 🙂