Categories
Софтуер

WordPress codex

Loading

Една от точките в статията „24 начина за допринасяне за WordPress“ е да се даде рамо в създаването на документация на софтуера (в т.нар. Codex). Codex-ът се задвижва от МедияУики, което прави допринасянето значително по-лесно – едва ли има някой, който да не е редактирал страници в Уикипедия; тук нещата са същите, единственото изискване е потребителите да имат регистрирана сметка.

От доста време се ровичкам из документацията (на английски) и на няколко пъти имах идеята да попреведа това-онова, за което съм се ровил, тъй като уикито приема и документации на други езици. Да, ама не го направих, понеже някак ми изглежда странно цялото уики да е на английски (вкл. и след промяна на системния език), а документацията – на друг език. Каква е гаранцията, че някой ще се добере до информацията на български? А ако знае английски, би си свършил работа с английския текст, няма да рови за български.

Замислям се да си събера на едно място няколко страници, които са ми били полезни на мен и да ги преведа. Нещо като неофициална документация (ако на някой би му била полезна). Пък когато стане възможно още от самото начало да се избира език на интерфейса, който работи (направено е в уикито за преводи на MediaWiki), да ги пренеса там.

2 replies on “WordPress codex”

Вашият коментар