Categories
Social

Нерелевантните списъци с интереси

Снощи присах за Списъците с интереси, които Facebook въведе за потребителите си. Чрез тях, на теория, потребителите могат да персонализират потока от споделяния съобразно интересите си, по конкретни теми.

Още снощи изразих съмнения, че това няма да бъде успешно, и ето че днес се натъквам на доказателство за правотата ми. Екранният кадър по-долу включва направено споделяне, направено в публичен списък1 с интереса „Търсещи машини“.

Нерелевантност в списък с интереси

Проблемът: Щом съм отворил този списък конкретно, означава, че в момента желая да чета само за търсещи машини, за търсене и пр. Личните споделяния за преживяванията на Лий Оден (моите уважения), не са за тук. Както и много други споделяния в този списък. Тук – само за търсене. Но не, не се случва така във Facebook.

Chime.in logoКакто споделих и по-рано днес, докато потребителите сами не започнат сами да дефинират интересите си (или системата не започне алгоритмично да ги дефинира), след което останалите да могат да добавят и следват тези конкретни интереси, списъците ще са безполезен извор на нерелевантно съдържание. В момента е точно така – останалите потребители дефинират моите интереси; те поставят каруцата преди коня. Това е неправилно, погрешно. Споменах за chime.in – това там е реализирано, потребителите могат да следват потребителите частично, напр. само споделянията с рецепти, но не и за спорт. Това трябва да се случи и във Facebook, преди тази нова услуга да бъде наистина полезна и да привлече вниманието на потребителите, които да я ползват.

Да, вероятно списъците с интереси са апетитни за маркетолозите, защото представляват таргетиран трафик, но за да го има този таргетиран трафик, то потребителите трябва да получават точно това, което очакват от списъка си, а не да е още едно място, което да проверяват и още едно число в лентата в ляво, което нараства непрекъснато.

Update: Дали заради лош подбор или заради различни споделяния, но повечето от споделянията в списъка „Търсещи машини“ са на тема социални медии, не за търсачки. Което…


Show 1 footnote

  1. Снощи съм пропуснал да спомена, че списъците могат да са с различна видимост и да бъдат споделяни – както кръговете в Google+.

Вашият коментар