Categories
Social

Списъци с интереси във Facebook

Loading

Facebook обяви въвеждането на нова услуга за потребителите на сайта си – списъци с интерси. Списъците с интереси са много подобни на списъците с приятели, въведени през септември.

Списъците добиха някаква момента популярност (въпреки че съществуваха и по-рано), след което останаха като заровена и забравена функционалност – съмнявам се някой да се възползва и да филтрира потока си с информации на база избран списък. За това спомага и фактът, че списъците като функционалност са доста заровени в лявата странична лента.

Повече информация за новите списъци има в Mashable, InsideFacebook, TechCrunch, AllThingsD и вероятно на още много други места.

Същото, каквото сполетя списъците с приятели, очаквам да сполети и списъците с интереси. Не защото идеята не е интересна, напротив, а защото още е в съвсем ранна фаза на развитието си. Целта е обособяване на граф за интереси, чрез който, комбиниран със социалния граф, Facebook ще знае още повече за потребителите си, за да им предлага по-таргетирани реклами, персонализирано преживяване и пр. Но дотогава вероятно ще мине още време (аз очаквах това да се случи на fMC, но вероятно ще трябва да изчакаме до f8)

Иначе идеята на списъците с интереси е проста – позволява се създаване на списък, който включва хора или страници, които споделят по темата на интереса. Посоченият от Facebook пример е списък с Рецепти:

Interest lists Facebook

Interest lists on Facebook

Това позволява тематично филтриране на получаваното споделено съдържание от брандове и хора. Но за да се случи това и на практика, трябва същите тези брандове или хора да споделят наистина само нещата, тема на интереса. Това е предизвикателство, защото от една страна много потребители споделят разнообразия от различни неща. Със страниците ще е сякаш по-лесно да се случи.

Ще сме свидетели на донастройки и след време ще видим и частични абонаменти за потребители и/или страници и добавянето им в тези списъци. Това вече го има реализирано в друга социална мрежа – chime.in. Но докато това се случи, списъците ще са неизползвани спамосъбирачки.

Затова, имайте ги предвид, но в този им вид не възлагайте особени надежди.

Update: Списъците са нерелевантни.

Вашият коментар