Categories
Интернет

Правилата зад играта на eMAG

Loading

За eMAG научих през август от приятели във Facebook, които разпространяваха спам, свързан със стартирането на бизнеса в България и томбола с награди.

Лошо няма, след като бизнес моделът на фирма от южната ни съседка не сполучи и магазините се затварят, да видим как ще се справи фирма от северната ни съседка, която залага на е-търговията.

Та още с тогавашната им игра не бях ОК и писах за това. Тогава получих на мейла писмо от обслужващата PR агенция (V+O)1 с разяснения за казусите, които повдигах тогава. Неубедително. Ако организаторът наистина предвиждаше единствено и само такива употреби на личните данни или пък няма допълнителни данъци и такси, защо такива клаузи фигурират формулирани толкова общо, вместо да цитират конкретните случаи?!

Както и да е, каквото било – било. Надявах се да са размислили, да са предали, както ме увериха, на организатора подозренията ми и нещата да бъдат коригирани. Уви, не са.

При Мишо (по-познат като Муйо) видях, че е запознала нова игра. Този път не за всички желаещи, а само за блогъри (с определени условия). Как и какво се случва – написали са си го в техния блог.

Оказва се, че правилата отново са в PDF. За да са максимално нечетими.

Аз виждам и следните други проблеми:

  • В правилата за участие липсва дефиниция за блог. Twitter блог ли е, след като е платформа за микроблогване. Ако блогването е споделяне, Facebook и Google+ блогове ли са? Този блог като няма коментари блог ли е? Това създава предпоставки за мошенгии и дисквалифициране на участници.
  • 3.7 Чрез регистрирането в Кампанията, участниците изрично се съгласяват техните лични данни и съответната снимка да се използва с рекламна цел при спечелване на наградата. – кои точно техни лични данни? Само име и фамилия или ще искат и друга информация?
  • 10.1. Участието в тази Кампания потвърждава безусловно съгласие от страна на всеки участник личните му данни да могат да бъдат разкрити публично и да бъдат използвани от Организатора за рекламни цели, неограничено териториално и/или времево и чрез използването на който и да е начин за промотиране (напр. Интернет и т.н.). – това позволява на фирмата зад eMag след години да ви изтипоса де що има ваши (може и тайни) лични данни на билборд в центъра на София. Не искате да се случи, нали? Вероятно и те не биха го направили, но раздутостта и обхвата на тази точка и условие единствено може да буди подозрения. Аз не бих им дал нищо при такова условие. Съветвам моите близки и приятели също да не го правят.
  • 10.2. С участието си в Кампанията, участниците изрично приемат, че личните им данни за идентификация се използват и се съхраняват в една база данни, която може да бъде използвана от Организатора или от негови подизпълнители, в последствие за други подобни приложения, за директен и/или косвен маркетинг, за публикуване на данните, изисквани от закона за раздаването на наградата и др. С други думи – давате им право да ви спамят и не можете да протестирате срещу това.

Забележка: Нямам нужда от тълкуване на конкретните казуси, затова ако от V+О смятат пак да ми пишат или да ми се обаждат, нека е за друго – ако искат някой да тълкува правилно/по друг начин, наистина да посъветват организатора да се изразява ясно и точно, не с алабалистика и раздути ненужни изисквания. И да не крият условията по досегашния начин, това само би им донесло ползи.


Show 1 footnote

  1. Ако служител на агенцията желае да провери и ползват Gmail (Google Apps) за е-поща, ID на писмото е 1396d606db71732d

Вашият коментар