Categories
Кино

Древният Рим: Величие и падение на една империя

Loading

Ancient Rome: The Rise and Fall of an EmpireТова била най-голямата империя, която светът някога е познавал. Ненадмината в своята жестокост, своя гений и жаждата си за власт. В течение на векове Рим властвал над 1/4 от световното население.

Тази поредица разказва за шест критични момента, оформили съдбата на империята. Как се е издигнала, как е стигнала до величие и как е рухнала.

Това са истории за велики воини, мащабни битки и обречени въстания. Това са разкази за любов и предателство.
Това е 500-годишната история на възхода и падението на една цивилизация, върху която се гради и нашата.

Това са част от началните надписи на филмовата поредица на BBC „Древният Рим: Величие и падение на една империя„. Поредица от шест части, която разказва шестте най-интересни момента от историята на Древен Рим, за неговото величие и падение. Поредица, предимно снимана в България, но има снимки и в Мароко и Тунис.

Току-що успях да изгледам първата част от поредицата („Цезар„) и съм повече от впечатлен. Като цяло никога не съм бил особено привлечен от историята (и митологията) на Древен Рим, всеки, който ме познава, знае, че предпочитам Египет. Само че сега се оказа, че започвам да се увличам.

Винаги съм харесвал филмовите продукции на BBC, но сега просто са надминали себе си с тази. Предполагам, че има (надявам се – дребни) исторически неточности, затова се наемам със задачата да попрочета това-онова, което е известно.

Разбира се, препоръчвам на всеки да изгледа шестте едночасови серии, аз лично смятам да си ги запиша на дискове, тъй като заслужават да бъдат в колекцията на всеки, а ако ги видя издадени в България, не бих се колебал да си ги набавя. Е, приятно четене/гледане.

Вашият коментар