Categories
Жлъчта на Gregg-а

Зукърбърг, ама ти сериозно ли?!

Loading

Съвсем случайно попаднах на публикацията на Марк Зукърбърг срещу SOPA и PIPA на страницата му. Първоначално хич не му обърнах внимание, после се зачетох. SOPA и PIPA са съвсем реална заплаха за свободния интернет, а подобно изказване е повече от смешно.:

The internet is the most powerful tool we have for creating a more open and connected world. We can’t let poorly thought out laws get in the way of the internet’s development. Facebook opposes SOPA and PIPA, and we will continue to oppose any laws that will hurt the internet.

The world today needs political leaders who are pro-internet. We have been working with many of these folks for months on better alternatives to these current proposals. I encourage you to learn more about these issues and tell your congressmen that you want them to be pro-internet.

You can read more about our views here: https://www.facebook.com/FacebookDC?sk=app_329139750453932.

Съгласен съм с написаното от Крис Тейлър в Mashable – Facebook със сигурност трябваше да направи нещо повече и по-дългосрочно от едно такова споделяне. На думи всички сме много добри. Перфектни.

Силно заставам зад написаното от Ом Малик, особено в частта му за иделания свят, в който Facebook би трябвали да е отражение на действителността. И, подобно на Уикипедия, да се постига диалог между потребители и организацията, която ръководи и притежава проекта. Защото не Джими Уейлс е решил да спре англоезичната Уикипедия, това е решение на уикипедианската общност, Джими само го обяви пред света.

Отделно изказването ми изглежда смешно, предвид факта, че Facebook е ограден с крепостни стени и не допуска пиле да прехвръкне навън (навътре има пропускливост, логично). Това, драги ми Зук, не е „отворен и свързан свят“. Затворената система на Facebook също пречи на отвореността и свързаността.

Но по-лесно е да се скалъпи нещо подобно, вместо да се действа (конкретно) срещу SOPA и PIPA. Те не са проблеми от вчера, че такова изявление да достига до аудиторията дори и доста след началото на blackout-a.

Дори Google са по-агресивни и направиха нещо повече от почерненото лого.

Ако Facebook беше спрял за един ден, щеше да се лиши от едни 12 милиона щатски долара възвръщаемост. Заради тях ли няма реално действие? Защото рекламодателите все щяха да проявят разбиране, отделно, че можеха да бъдат компенсирани. Или пък новите играчки около OpenGraph са по-важни от цензурирането на Интернет?!

Другият път, съветвам те, да питаш кака си Ранди какво да напишеш и направиш, че да е за пред света. Щото това, дори и в Timeline, ще бъде заровено и забравено съвсем скоро и никой няма да го помни като реакция. И няма да е далече времето, когато заедно с позатихналия и кротнал се в последно време Том Андeрсън ще обяснявате на света как се „наслаждавате на пенсията си“, след като грандиозно сте се провалили в дребни неща. 🙂

Вашият коментар