Categories
Ежедневно

Задоволство

Loading

В сряда се ровичках нещо из българоезичната Уикипедия, по-конкретно в портал Фентъзи, и попаднах на една поредица, която не бях чел и която не присъства в колекцията ми. Иде реч за „Повелителите на руните“ от Дейвид Фарланд, поредица, която в България е издадена от ИК Бард.

Прегледах набързо какво пише за книгите в Уикипедия, изчетох резюметата на сайта на издателя и реших, че ще е интересно четиво и трябва да си го поръчам. Дотук добре, ама първата книга от поредицата е издадена през 2002 година и на сайта на Бард пише, че книгата е изчерпана в момента – изчерпана в момента. Ха така! Ами сега? Проверих в няколко други книжарници – няма я! А да си купиш 3 книги от поредица, ама да ти липсва първата е много тъпо. Затова реших да звънна на телефона за контакти в Бард и да видя дали не могат да помогнат по някакъв начин.

Секунди по-късно разговарях с някакъв господин (в тази фирма така и не се научиха да се представят като говорят по телефона и да започват разговор с дума, различна от „Ало!“), който се оказа доста разбран. Казах му аз какъв ми е проблеът, казах му името на книгата и автора, казах му, че възнамерявам да си поръчам цялата поредица и той се почуди малко, след което ми каза, че всъщност от първия том има останали бройки, но книгата е спряна, защото е издадена отдавна и търговският вид се е поизгубил. Чудесно, казвам му аз, ама предвид, че коричната цена е 9,99 лв (и като махнем отстъпка от поне 25% при поръчка от интернет), едва ли някой очаква луксозна твърда подвързия, бели страници и т.н. И той предложи да ми активира за няколко минути възможността да направя поръчка на цялата поредица поръчване. Приех, естествено, вече се бях навил.

Каква беше изненадата ми вчера, когато куриерът звънна да ми донесе пратката – в плика бяха и четирите книги, като том 1 по нищо не се отличава по качество от останалите три книги. Трябваше обстойно да ги разгледам, за да установя, че всъщност хартията наистина малко е пожълтяла от стоене в някой склад. Което в никакъв случай не е болка за умиране, дори ако видите книгата сама, без останалите, няма да забележите цвета.

Сега започва голямото четене.

Ta, ако видите, че някоя книга е с изчерпан вече тираж, а непременно държите да я притежавате, звъннете им, може просто да са я спряли по някаква тяхна си причина.

Вашият коментар