Categories
Интернет

УикиНовини

Loading

Вчера, след като прочетох новината, че Али Хасан ал-Маджид е осъден на смърт чрез обесване (CNN via AP) за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, ме бяха засърбели пръстите да сглобя парченцата информация на едно място. Защото не всеки има възможност, пък и свободно време, да се рови за повече подробности за всяко едно нещо.

УикиНовини е мястото, където трябва да се появяват подобни новини – събирани от куп различни и достоверни източници. И най-хубавото е, че след като бъде написана, новината може да бъде свободно използвана и разпространявана, точно както информацията в Уикипедия (УикиНовини е сроден проект на Уикипедия и е част от проектите на фондация Уикимедия).

Лошото на българската версия на УикиНовини е, че умря още преди да се роди. Убиха го хора, които хал хабер си нямаха, но гласуваха за създаването му, а после, когато проектът стартира, започнаха да се противят на всяка идея за развитие. И привнасяха настроенията си от Уикипедия. За добро или лошо, сега всички (без един, който само следи промените, записва си издънки и после ги показва и с това се изчерпват „приносите“ му) са извън Уикипедия и сродните проекти. И така, ако днес някой има желание да пише по горещи теми, няма къде да го направи, тъй като проектът УикиНовини е запуснат и не се поддържа. Не че няма редакции, има, но те са малко, от хора, които са попаднали случайно, изпробват системата, след което си тръгват и никога не се завръщат.

Обмислям вариант дали да не започна отново да редактирам там, но имам опасенията, че „оня със записките“ веднага ще изпълзи от дупката си и ще започне пак да вдига гири, което хич не ми се нрави. Затова и на 15 февруари 2005 се отказах да следя какво става там.

Вашият коментар