Categories
Социални медии и мрежи

Twitter като публична компания – първоначален анализ

Loading

Twitter logoTwitter, платформата за микроблогване, излиза на борсата. Спекулации по темата има от доста време в технологичния свят. Вчера от Twitter обявиха в платформата си, че са подали нужните документи.

Повече за новината – в статията на Дневник.

Факти и спекулации:

 • Twitter има 200 милиона активни потребители
 • За седемте години на съществуването си, фирмата е била финансирана с 1.16 милиарда щатски долара от инвеститорите си.
 • При последното набиране на средства компанията е била оценена на 9 милиарда щ.д. (пазарна стойност)
 • Twitter конфиденциално са подали документите за започване на процедурата по първично публично предлагане (IPO) на акции
 • Предполага се, че Голдман Сакс ще водят публичното предлагане
 • Очаква се пазарната оценка да е между 14 и 20 милиарда щатски долара (при възвращаемост около 500 милиона долара)

Анализ на ситуацията:

 • Twitter е последната фирма от Голямата четворка, която става публична. В екосистемата на социалните мрежи, Twitter се разглежда като задължителен елемент, когато става въпрос за социална стратегия и е последният голям играч, който не е публична фирма. За другите вече големи имена (като Pinterest) ще се говори по-късно през следващата година, когато се очаква да бъде и реалното излизане на борсата на Twitter.
 • Конфиденциалното подаване на документите дава на Twitter контрол върху ситуацията. Twitter са избрали да се възползват от приетия през миналата година закон JOBS, който позволява на фирми с възвращаемост по-малка от 1 милиард щ.д. за предходната фискална година да подадат първоначалните документи конфиденциално. Това означава, че за разлика от Facebook, Twitter няма да са обект на публична дисекция на написаното от тях в документите. Фирмата реално може да мине през няколко етапа на промени на написаното, достъпно само за Американската комисия за борси и ценни книжа (SEC, Security and Exchange Commission) и по този начин, когато документите станат публични на по-късен етап, информациите около регистрацията ще са по-изчистени, ясни и разбираеми и подходящи за публично показване. Това е добре, тъй като бизнес моделът на Twitter не е от най-лесните за обяснение и разбиране и когато Twitter трябва да го обяснят детайлно, ще могат да разкажат за извървения път по значително по-систематичен и подреден начин.
 • Тайно и от конкуренцията. Тайното подаване на документите запазва в тайна и далеч от публичното обсъждане всички информации за фирмата, клиенти, потребители, печалби и пр. и по този начин Twitter скрива от конкурентите си тези данни за поне няколко месеца, в които фирмата има време да подобри показателите си.
 • Дисциплина за придържане към бизнеса. Минута след информацията за подадените документи последва друг туит, в който на снимка се вижда, че всички са на работните си места, както и текст „А сега, обратно на работа“. Фирмата се е подготвяла за този ден и знае, че тази крачка изисква сериозна работа през следващите (поне) шест месеца преди истинското излизане на борсата. На екипа ще е нужна дисциплина да се фокусира върху работата и да подобрява показателите си, вместо да изчислява непрекъснато пазарната си стойност.
 • Времето е подходящо за Twitter и благоприятства за излизането им на борсата. Twitter трябва да са благодарни на Facebook, които по трудния начин прокараха пътя. През изминалата година Facebook отделиха значително време за обучаване на пазара за рекламата в социалните медии. Днес Twitter могат да се възползват от вече готовия пазар и да фокусират усилията си в други посоки.
 • Предизвикателство: Рекламният модел на Twitter. Най-голямото предизвикателство пред Twitter е основната форма на възвращаемост – „спонсорирани туитове“, които са форма на нативна реклама. Проблемът е, че към момента тези спонсорирани туитове не са стандартен рекламен формат, който може да напуска пределите на платформата на Twitter и това прави купуването на реклама (както и скалирането) по-сложно.

Вашият коментар