Categories
Социални медии и мрежи

Социални… какво?!

Loading

Ако още не сте си купили „Инструменти за социални мрежи“, значи е време да го сторите. Трудно ми е да реферирам към изданието като книга, както авторите – Жюстин Томс и Камелия Георгиева – го наричат, защото предвид структурата, съдържанието и начина на подредба и ако щете дори оформлението, това за мен е наръчник, помагало. Това не е книга, предназначена да бъде четена от корица до корица, както всички други книги или учебници. Четете там, където са важните неща за вас за момента, след което преминавате на други. И всичко това – допълнено с мнението на специалисти и експерти от различни онлайн сфери, които допълват съдържанието, внасяйки своята практика и опит в определенията (disclaimer: аз също съм цитиран на няколко места).

Едно дребно нещо ми направи впечатление, което не ми се ще да подмина – още във Въведението има една бележка под линия (стр. 15), в която се казва, че:

„…Границите между социалните мрежи и социалните медии като понятия вече са почти заличени и може да се говори единствено за социални медии…“

Не мога да се съглася с подобно твърдение – да, социалните мрежи са социални медии, но не и обратното. За толкова години така и не се появи читаво опредение за двете понятия на български език, което да бъде приемливо и да не е просто превод от английски. Дефиниции, които да помогнат по-лесното приемане и разбиране на инструментите от онези, които са се включили отскоро или им предстои да го направят (през 2012 ще е пикът на приемането, както предрекох).

Нека разграничим двете понятия:

 • Социалните мрежи, още по дефиниция, са офлайн. Те се изграждат между хората. В тях доминантен е социалният граф, който определя как хората са свързани помежду си. По какъв начин – близки или далечни приятели, познати, роднини, братя и сестри, приятел на приятел, стринката на шуринайката… Тези изградени връзки, пренесени в онлайн среда се срещат в инструментите за социални мрежи, които на български се превеждат само като „социални мрежи“, защото офлайн значението никога не придоби популярност. Та инструментите за социални мрежи са много малък компонент от всички инстументи, които се характеризират като социални медии (вж. по-долу пример, социалните мрежи са подраздел в раздела комуникация).
 • Социалните медии са всички онези Web2.0 елементи на средата, в които основен акцент има съдържанието, което потребителите са поканени да създават, допълват, обсъждат, споделят.

Границите на двете понятия на практика няма как да се заличат, винаги едното доминира над другото и характеризира по-силно съответният инструмент. Да, в последно време наистина повече се говори и пише за социални медии, като цяло, отколкото за социални мрежи, защото в много проекти от различните категории социални медии се въвеждат елементи на социалните мрежи, но основно винаги си остава съдържанието (като само в подкатегорията на социалните мрежи съдържанието отстъпва пред връзките между потребителите). А и за да не се сбърка кое е социална мрежа и кое – не е. По принцип е правилно да се използва по-общото наименование, но защо и дали е нужно да се отказваме от частното? Не мисля, особено когато трябва да се посочи нещо конкретно, касаещо само социалните мрежи.

Разделение на социалните медии

(информацията е от Уикипедия и не включва всички представители в отделните подкатегории, а само някои най-ярки примери)

Комуникация

 • Блогове: Blogger, ExpressionEngine, LiveJournal, Open Diary, TypePad, WordPress, Xanga
 • Микроблогване: FMyLife, Jaiku, Plurk, Posterous, Tumblr, Twitter, Qaiku, Yammer, Google Buzz, Identi.ca Nasza-klasa.pl
 • Реклама и монетизация: SocialVibe
 • Мрежи, свързани с местоположението: Foursquare, Geoloqi, Gowalla, Facebook places, The Hotlist
 • Социални мрежи: ASmallWorld, Bebo, Cyworld, Diaspora, Facebook, Hi5, Hyves, LinkedIn, MySpace, Ning, Orkut, Plaxo, Tagged, XING, Anybeat, Unthink, Chime.in
 • Събития: Eventful, The Hotlist, Meetup.com, Upcoming
 • Агрегатори на съдържание: Netvibes, Twine
 • Онлайн каузи и набиране на средства и помощи: Causes, Kickstarter

Сътрудничество и изграждане на авторитет

 • Уикита: PBworks, Wetpaint, Wikia, Wikipedia и сродни проекти, Wikispaces, MediaWiki
 • Социален букмаркинг (или социално отбелязване): CiteULike, Delicious, Diigo, Google Reader, StumbleUpon, folkd
 • Social Media Gaming: Empire Avenue
 • Социални новини: Digg, Mixx, NowPublic, Reddit, Newsvine
 • Социална навигация: Trapster, Waze
 • Системи за управление на съдържание: WordPress, Drupal, Plone
 • Управление и редактиране на документи: Google Docs, Syncplicity, Docs.com, Dropbox.com
 • Сътрудничество: Central Desktop

Мултимедиа

 • Фотография и споделяне на изкуство: deviantArt, Flickr, Photobucket, Picasa, SmugMug, Zooomr
 • Споделяне на видео: sevenload, Viddler, Vimeo, YouTube, Dailymotion, Metacafe, Nico Nico Douga, Openfilm
 • Излъчване на живо: Justin.tv, Livestream, OpenCU, Skype, Stickam, Ustream, blip.tv, oovoo
 • Споделяне на музика и аудио: ccMixter, Pandora Radio, Last.fm, MySpace Music, ReverbNation.com, ShareTheMusic, The Hype Machine, Groove Shark, SoundCloud, Bandcamp, Soundclick, imeem.
 • Споделяне на презентации: scribd, SlideShare

Отзиви и мнения

 • Отзиви за стоки и продукти: epinions.com, MouthShut.com
 • Отзиви за бизнеси: Customer Lobby, Yelp
 • Въпроси&Отговори: Askville, EHow, Stack Exchange, WikiAnswers, Yahoo! Answers, Quora

Забавление

 • Медиа и платформи за забавление: Cisco Eos
 • Виртуални светове: Active Worlds, Forterra Systems, Second Life, The Sims Online, World of Warcraft, RuneScape
 • Споделяне на игри: Kongregate, Miniclip, Newgrounds, Armor Games

Бранд мониторинг

 • Измерване на социалните медии: Attensity, Statsit, Sysomos, Vocus

7 replies on “Социални… какво?!”

Може би защото ми се спи, но нещо не разбрах. Казваш: “
социалните мрежи са социални медии, но не и обратното“. После уточняваш, че социалните мрежи са преди всичко отношения между хората (офлайн), а социалните медии са характерни за Web 2.0. Ако социалните мрежи са социални медии, това значи ли, че отношенията ми с баща ми и сестрите ми, примерно, са елемент от социална медиа? По-скоро би трябвало да е обратното, според мен – социалните медии са частен случай на социални мрежи, сиреч – социалните медии са социални мрежи, но не и обратното.

Пак казвам – допускам, че може да съм недоразбрала нещо – да подхождам с елементарна силогистика, пък то да било диалектика :-).

объркването идва от факта, че когато изградените офлайн социални мрежи се пренесат онлайн, ние наричаме средата „социална мрежа“ (която пък е подкатегория на социалните медии, уеб 2.0 инструментите). Ако баща ти и сестрите ти са онлайн и сте свързани (по някакъв установен от средата начин) в инструмент за социална мрежа, то тогава – да, може да се каже, че сте в (онлайн) социална медиа. Но блогът ти не е инструмент за социална мрежа, защото акцентът е върху съдържанието, което потребителите (основно ти, като автор, но и коментиращите) добавят вътре. Как и дали сте свързани, това в тази среда не е важно и основно.

Не, не, първо той дефинира социалните мрежи, чийто български превод не е придобил популярност, но виж после самите социални мрежи са изброени (долу в списъка).  Виж това: „Тези изградени връзки, пренесени в онлайн среда се срещат в инструментите за социални мрежи, които на български се превеждат само като „социални мрежи“… Т.е. социалните мрежи са само част от всички социални (уеб 2.0) медии vs традиционните медии. Поне си мисля, че аз това разбирам 🙂 но си права, че е късно

Не съм съгласна, че връзката читател/коментиращ не е основна в блоговете. Мисля, че е по-сложно. Дефиницията на социална мрежа е връзки между хората. Като от поколението, което порасна с Интернет, мога да кажа, че познавам десетки хора чрез Интернета, запознаваме, сприятеляване, поддържане на връзка, работа. С някои, никога не съм се срещала… това означава ли по твоята логика, че не съществуват?

Възможно е и просто да не съм те разбрала, разбира се. 🙂

връзката читател-автор в блоговете е важна, но е на второстепенно място, тя не се изгражда заради самата нея, а заради създаденото съдържание – ако блогът няма съдържание (основното), тази връзка няма причина да се установи.

Вашият коментар