Categories
Кино

Шрек завинаги

Loading

Първо го дръпнах преди време, с отвратително качество, сниман в някое кино. Изгледах не повече от 10 минути и това, което видях ми хареса дотолкова, че изтрих гадния файл и затръпнах в очакване да излезе по кината.

„Шрек завинаги“, по мое мнение, е достойният завършек на започналото преди десетилетие обръщане на познатите приказки наопаки. Преди 10 години1 голяма зелена ръка откъсна поредната страница от книжката с приказката за Спящата красавица, за да избърше прилежащия й зелен гъз.

Десет години по-късно и няколко добре познати приказки, обърнати с хастара навън, е време приказката за Шрек да приключи. На 3D. Когато разбрах, веднага споделих трейлъра. Ето го пак, ако някой го е пропуснал.

И така, гледах го на кино, вместо по „втория начин“. И никак, ама никак не съжалявам. „Шрек завинаги“ беше точно това, което можеше да се очаква от финалната глава на приказката, краят на историята. Това, обаче, не се харесва2 на масовата публика – всички са очаквали още от същото. А Шрек е направил завой, загърбил е старите си привички да се гъбарка с чуждите приказки, и се е заел твърдо да върне любовта на живота си. В своята си приказка. Е, няма как да има завръзка ако няма намеса от друга приказка, но тя е толкова непозната (за Ръмпълстилтскин), че дори не си личи; още повече, че е зает само злодеят и само малка част от цялата история.

Неприятно усещане е, обаче, да гледаш Шрек и да не чуваш гласа на Майк Майерс, култовото за пореден път магаре (Еди Мърфи в най-добрата му роля). Да, дубльорите са добри, но… усещането не е същото.

Иначе всичко е в прекрасни 3D-одежди. Още от самото начало, като видиш как камерата се завърта около препускащите коне, ти става ясно, че всеки похарчен за билета лев си е струвал. А после, по време на действието, на няколко пъти със сигурност ще примижаваш и ще се пазиш от прелитащите покрай теб предмети.

Докато приказката достигне до своя финал. Който, по мое мнение, е толкова драматичен и сърцераздирателен, че хич не е подходящ за деца. То по принцип Шрек никога не е бил филм, предназначен за малчуганите, така и не ми е ясно защо така го набедиха, та чак се стигна и до дублажи и прицелване в детската аудитория като таргет, но нейсе.

Та така, драматичен и сърцераздирателен, както казах, финал, след който всичко си идва на мястото, че остава единствено да чуеш енд-дей-ливд-хепили-евър-афтър-а.

После светлините в салона те изтръгват насила от красивата приказка, но на теб дори не ти се мърда от мястото, защото макар и свършила, искаш да се насладиш още за миг от магията й, докато текат финалните надписи.

После мол-а те изплюва от търбуха си. Директно в реалността.

Оценката ми в imdb е 8/10.


Show 2 footnotes

  1. Добре де, 9 години, ако трябва да бъдем съвсем точни
  2. доколкото забелязвам по форуми и сайтове

Вашият коментар