Google Wave – вече с готови шаблони

Google Wave logo

Когато Google Wave стана достъпен за изпробване, предизвика бум на интереса към него (вероятно защото беше достъпен с покани). Изпратих доста покани на всеки, който искаше да го изпробва (все още имам покани, ако някой иска, нека остави коментар под тази статия).

Тогава потребителите сякаш се разочароваха. Не видяха революционния продукт, който описваха Google при представянето му. Не успяха да видят всички възможности и потенциала, който екипът с ентусиазъм описваше. Защото всички вълни бяха едва ли не тестови, като чатове.

После шумът внезапно спря, а потребителския интерес секна, защото продуктът се оказа почти безполезен и достатъчно „шумен“, за да се взима насериозно.

Всъщност още отначало на всички трябваше да е ясно (макар и Google да не го оповестиха публично), че Google Wave е в ранен етап от разработката и развитието си. И за разлика от умрелия Google Knol, Google Wave има потенциал да се развие до нещо наистина полезно, без да копира или имитира вече съществуващи подобни продукти.

И ето, дойде време разочарованите да погледнат отново. Защото вече вълните могат да бъдат с различен темплейт и да се ползват за различни цели.

Google Wave

Всяка от новите видове вълни (с изключение на празната, естествено) се попълва с шаблон със стандартен текст и форматиране, които да спомогнат с идеи и насоки за по-лесното попълване на информацията и за комуникацията между потребителите, които го използват.

Да, засега се предлагат само тези предефинирани вълни, но пък ако никоя от тях не е подходяща за начинанието, всеки може да започне празна и да я оформи по начина, който му харесва и му е удобен.

Аз изпробвах и ползвам доста усилено брейнсторма и колаборативното редактиране/създаване на документ. Намирам и двете за доста полезни, особено като се ползват от хора, които знаят какво правят и не им се налага да експериментират.

Вие ползвате ли Google Wave? Как? За какво? С кои шаблони?