Categories
Кино

Frozen

Loading

През 2002 излезе един филм, който преобърна представите ми за кино. Филмът се казва „Телефонна клопка“ и действието в него се развиваше, да припомня, в… телефонна кабина. Изключителен камерен филм, в който Колин Фарел се бореше за живота си със слушалката в ръка, под прицела на снайперист (с мазния и натрапчив глас на Кийфър Съдърланд). Не подозирах, че е възможно да се натъпче цял филм в клаустрофобична телефонна кабина, а историята да е толкова напрегната и интересна, че да не смееш дори да мигнеш. Това беше тогава, през 2002.

плакат на Frozen
Случайно попаднах на „Frozen“ (преведен неофициално като „Измръзнали“, не знам с какво заглавие е въртян по кината). Попаднах на него преди доста време, но все не оставаше време за него или беше заменян с други филми. До снощи.

След като финалните надписи се изнизаха, отворих imdb и гласувах с 8/10 за него. Ето защо:

Нямам намерение да разказвам дълго за сюжета, но в най-общи линии – двама приятели от детството и гаджето на единия се озовават заклещени на седалка на лифт, на метри над земята, при особено неблагоприятни зимни условия.

3 действащи лица на малко пространство – подобно на „Телефонна клопка“, и тук има много поле за работа. Без разните му там супер-дупер ефекти, 3D и прочие модерни технологии. Само 3 артисти, тяхната история и ужаса, който изживяват на метри над земята.

Един от най-добрите филми, които съм гледал напоследък. Едновременно смразяващ и вълнуващ. Хареса ми! Ужасяващ, брутален кървав, реален… Много добра актьорска игра (обикновени хора, които спокойно могат да са ти брат, сестра, приятел… което на моменти те обърква допълнително и прави ситуацията още по-смущаваща; евентуално би те и насълзило на някои по-напрегнати сцени), плътен сценарий (обикновена идея, доведена до крайности) и прекрасна камера, засилваща допълнително усещанията.

Чудесен филм, който може би трябваше да изгледам в някоя студена зимна нощ. Със сигурност не е от филмите, които са правени за награди, и това го прави различен и заслужава да му се обърне внимание.

Препоръчвам го!

4 replies on “Frozen”

И аз гледах филма, не е кой знае какво, но пък и по-големи бози сме гледали…

а име имаш ли си или не смееш да застанеш с името си зад негативния коментар?

И аз гледах филма, не е кой знае какво, но пък и по-големи бози сме гледали…

а име имаш ли си или не смееш да застанеш с името си зад негативния коментар?

Вашият коментар