Categories
Mobile

Fonii.com или как да разчитате фактурите от мобилните оператори

Loading

Съвсем случайно попаднах на статия в блога на Петър Илиев. Оттам разбрах за Fonii.com и се свързах с Георги Митев, създател и главно действащо лице зад проекта, за да му задам няколко въпроса.

Към момента Fonii е в достъпна с покани фаза на развитие. Можете да заявите своето желание (да поискате покана) на сайта на услугата.

Забележка: Разговорът ни беше навръх 3 март. Възможно е някои неща, за които сме говорили тогава, да са претърпели промяна.

Q&A с Георги Митев

Fonii.com е нещо ново на българския пазар. С две изречения – основната идея.
— Твоята сметка за телефон. Кратко и ясно. Вместо дългия списък с номера, дати, данни – топ номера в пай чарт-а. Вместо стотици планове с 1-годишни, 2-годишни, пакети, минути – автоматично най-добрия план за теб.

— Какъв проблем решава Fonii на потребителите си?
— Проблемът най-вече е ексела – данни, с които не можеш да работиш. Fonii ги превръща в actionable.

— Колко човека стоят зад проекта?
— Aз го правя (founder), advisors – (Google, Everbread), напоследък работя с дизайнер, поработих за кратко със SEO експерт, още advisors, които ми помагат да го оформя като бизнес.

— Това колко човека прави, които са отдадени на нещата да се случват?
— На фул тайм – само аз, в момента работя върху това да присъединя още един двама човека към екипа. Другите се включват също – може и на дневна база, седмична, по-рядко, когато е необходимо.

— А юридически как стоят нещата?
— Има регистрирана компания, но нищо особено, ако питаш за акции, oпции и т.н.

— Не, не това имах предвид. Консултирани ли са с юристи условията за ползване и как Fonii защитава (и се грижи за сигурността на) потребителските данни?
— Относно потребителските имена и пароли за сайта – не ги пазя. Относно данните технически нещата са направени има още няколко неща да се изчистят, върху което работя в момента.

— Малко повече светлина? Какво да очакваме?
— Това, което много потребители забелязват е, че като веднъж въведат данните, след това не се обновяват автоматично – просто защото не пазя паролите и потребителските имена, това ще е едно от следващите неща, които ще се случат. През следващите няколко седмици се надявам да имам нов дизайн.

— А договори с мобилните оператори?
— Ще видим през следващите месеци.

— Това е по-скоро желание за сътрудничество с тях или отказ от обвързване с мобилни оператори и зависимост от тях?
— По-скоро следващите месеци ще покажат (от гледна точка на потребителя) кое работи най-добре за него; ако сътрудничество с мобилни оператори е необходимо за страхотен experience и по-голяма полза за крайния потребител – ще го търсим.

— Предоставянето на достъп до сайта на мобилния оператор не е ли потренциален проблем? Някои оператори вече позволяват активиране и деактивиране на услуги през сайта си. Това не би ли отказало мнозина?
— Не, това не е целта на Fonii, аз не пазя данните и това няма как да го направя, но ако наистина потребителят не е ОК да даде потребителското си име и парола, има и ръчно (manual) качване на данните 🙂 което не включва да ги предостави

— Следенето на тарифните планове автоматично ли се случва или ръчно се въвеждат от сайта на оператора?
— Част от въвеждането е ръчно, част – автоматично; имам няколко трика, които ми позволяват сравннително бързо да въведа план.

— Това с триковете е ОК, но изисква следене за промени в цените на услугите при Операторите. В този случай вероятно партньорство с тях е по-доброто, за да се автоматизира процеса?
— Може би, но мисля, че ще мога да се справя с последните цени и само от технологичка гледа точка. Има начини това да се направи.

— Договор би ли допринесъл за по-доброто приемане от потребителите като някаква допълнителна тяхна сигурност (въпреки че данните не се записват)?
— Да, ще помогне, доверието се изгражда с време и това е стъпка, която би помогнала. Може би за да преодолееш the chasm 🙂 Това е пространството между по-ранните ползватели на услугата и по-голямата група от потребители.

— В момента решението е уеб базирано. Приложения за смартфони? Перспективи?
— Едно нещо, което ще го има през следващите месеци, е app, който синхронизира address book-а ти с телефоните; смартфон app-ът по-скоро ще е само представяне на данните; повечето процеси ще продължат да се случват на сървъра.

— А мобилна версия на сайта? И… защо Flash (за графиките)?
— Мобилна версия – защо не 🙂 Това не е първият приоритет, но го имам предвид. Защо флаш – добър въпрос – Защото можех да да направя на флаш бързо. Първата версия я правиш на каквото можеш. След това правиш js версия на чартовете, каквато ще е в новия дизайн.

— Добре, но… потребителите с продукти на Apple?
— 🙂 За момента приложението е web – ще могат да използват browser-a. За специален app – ще видим. Oсвен този за синхронизацията.

— Cъбира ли Fonii анонимизирани потребителски данни за потреблението и какви и ако да, по какъв начин ги използва за подобряване на услугата?
— Този въпрос ми звучи много в стил Facebook/Google. Визуализацията на потреблението е на база потребление – това, което има в детайлната версия на фактурата, и то се използва от Fonii.

— Не, имах предвид анализ на използваните услуги при мобилни оператори. напр. 40% използват План Х и 7% от потребителите, които пращат над 100 СМС не ползват мобилен интернет.
— Не, нямам тази информация, но ако такова сравнение помага на потребителите – защо не 🙂

— бизнес модел? free/freemium/paid?
— За индивидуални потребители – free. За бизнес потребители ще има платена версия. Нямам конкретни цени все още, има върху още неша да се поработи.

— Планирани алтернативни източници за генериране на печалба?
— Варианти има много, но ще експериментираме и тогава пак ще говорим 🙂

— На чужди пазари?
— Да, имаме идеи и за тях, има интерес.

— Кога очакваме публичен старт?
— Предстои публична бета и след това ще е официалният старт, надявам се през следващите няколко месеца.

— По-конкретно, кога да очакваме публична бета?
— През следващите няколко седмици ще представим новия дизайн. Ако всичко работи както трябва, ще сме в публична бета и всеки ще може да се регистрира.

— Новата версия няма да е първоаприсла шега, нали? 🙂
— Не 🙂 Надявам се да стане преди това.

Вашият коментар