Евроком – [поддръжка] на цената на качеството (!?)

„На цената на качеството“ е рекламен слоган на Евроком, кабелният и интернет доставчик, който ползвам у дома. За какво качество, обаче, говорим, след като днес цял ден у дома няма грам интернет? Цял ден се мъча да се свържа с поддръжката (tech support-a, както самите те гордо се наричат), обаче телефонът им упорито дава заето. Знаят си, че имат проблем. Знаят си, че са некадърни, след като са нямали търпение да измине уикендът, да отидат на работа и още на първо число от месеца да посерат всичко. И после да мъчат да метат насраното цял ден. За да заслужат заплатите, които получават – ето, видите ли, цял ден работим да отстраним проблема. А що го има този проблем? Щот са събирани от кол и въже разни бунаци, които вече са попораснали да бъдат администратори в кварталните компютърни клубове, та са решили да градят кариера. Дет като им се обадиш и очакват да си мислиш, че са някакви богове, хакери насъбрани с конкурс. Щот си само потребител, не ги разбираш ти тия работи. Ами да, ама не – в момента, в който им покажеш, че знаеш за какво иде реч и така се оплитат в безпомощността си, че няма начин да не ти вдигнат кръвното в безумните си обяснения и от опитите им за (много често) неуспешно отстраняване на проблема. Те затова линиите дават заето.

Дори и сега нямам интернет, добре че отскочих до офиса, за да мога да си свърша работата. И, мисля си, ами ако съм клиент, който не ги търси за това, а за друго, как да се свържа с тях?

Колкото и да мразя автоматичните реакции, един IVR в случая наистина би бил много подходящ – ако нямате интернет, ние знаем за това и работим по отстраняването на проблема. Ако имате интернет и желаете да ни попитате нещо друго, натиснете 2. За друго, натиснете 9. А не като сега – вдигаш слушалката, набираш телефона-дето-дава-постоянно-заето 63-50-63 и хоп! – „Еби се в гъза!“ – заето!

Ще ги сменям при следващия регистриран случай на целодневна липса на интернет. Въпреки подписания договор (в него си пише, че ТРЯБВА да ми доставят услугата си. След като не го правят – неизпълнение на договора, адиос, беше ми неприятно!). За да може цената на качеството да е още по-ниска – и без това много от клиентите им избягаха заради високите цени, лошата услуга и т.н. Даже се чудя как тяхното качеството все още не е безплатно…