Categories
Шум зад кулисите

Честит рожден ден, Драматичен театър – Пловдив!

Loading

dt-plovdiv
Отдавна отминалата 1881 година със сигурност не е била много по-добра от настоящата 2010. Тя остава в историята и Пловдив я помни с 2 ключови за града събития – създаването на пивоварната „Каменица“ и създаването на първия професионален театър.

След като на 10 декември на 13-то заседание на Областното събрание се гласуват 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”. На следващия ден Иван Вазов пише във вестник „Народний глас“: “Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър.”

Драматичен театър - Пловдив

И така, 11 декември се приема за рожден ден на Драматичен театър – Пловдив. На времето са започнали с пиесите “Стоян войвода” от Добри Войников и “Завистта на Барбуйе” от Молиер, а днес, 129 години по-късно, от сцената непрекъснато ни привличат с нови и нови театрални предизвикателства. Едни великолепни, други – добри, трети – не дотам.

Да, Драматичен театър – Пловдив е минавал и през слаби периоди. Прекрасното е, че сега, когато държавата сякаш е абдикирала от културата, във времето на абсурда, наречен „театрална реформа“, Пловдивският театър е в разцвет – препълнени салони, опашки за билети, прекрасен и разнообразен репертоар, прекрасни актьори и актриси (на щат и гости), обновени сгради и салони, най-сетне функциониращата Камерна зала… списъкът е безкраен. Театърът е и онлайн – ето го официалния сайт, групата (на пръв поглед неактивна) и профила във Facebook.

И всичко това – в името на Негово величество Зрителят!

Честит празник, колеги! Вие сте най-добрите!

Вашият коментар