Categories
Социални медии и мрежи

Българските потребители за Timeline

Loading

Aко в последните месеци сте прекарали в пещера, в отшелничество, само тогава не би трябвало да знаете какво е Тimeline – от септември месец насам се изписа толкова много за него, че е невъзможно да не сте попадали на някаква информация.

2 дни след като Timeline беше официално обявен, Mashable проведоха анкета сред читателите си дали планират да запълнят дупките във времевата си линия, които зеят при активиране на новия облик. До момента има 3,339 дадени гласа, от които ~11,5% твърдят, че ще попълнят празнотите, докато ~59% казват, че няма. Тези 11,5% от читателите на Mashable са значително малък брой потребители и техният отговор едва ли прави Facebook много щастливи сега, когато преди известно време започнаха да го налагат на всички потребители. Да, гласувалите читатели на Mashable са далеч от средностатистическия потребител на Facebook (предполага се, че са по-скоро любопитни и жадни за промени и нови неща ранни потребители) и техните познания и разбиране на услугата са далеч по-големи отколкото на другите.

Ето и отговорите от анкетата в Mashable:
Mashable Timeline Poll

Преди време започна въвеждането на Времевата линия за всички потребители, като първоначално се въвежда период на доброволно преминаване, в което потребителите избират сами дали искат да го изпробват преди другите. И понеже доста хора вече се възползваха, решихме, заедно с екипа на БГ Сайт, да направим една малка анкета, за да видим как се приема новият облик на потребителските профили и какви са нагласите на потребителите.

Изходихме от въпроса на Mashable, но добавихме и още два сходни въпроса, които да доизяснят картинката. И резултатите не са много по-различни от тези при Mashable.

Анкетата беше отворена за попълване един ден и беше разпространена (благодаря на всички, които я споделиха сред приятелите си) в социална среда, за да се достигне до максимално голям брой потребители. Очаквах около 150-200 гласували, а резултатът сериозно надмина и най-смелите ми очаквания — накрая имах 386 потребители, които бяха отговорили (надявам се честно) на въпросите.

Резултатите са много интересни и в общи линии очаквахме отговори, подобни на тези в Mashable. Но явно българските потребители са по-рязки и крайни в приемането, като недоволството, нехаресването или неприемането са по-големи. Съвсем умишлено не включихме въпроси за външните приложения, които взаимодействат с времевата линия, защото при тях разбирането и приемането е още по-объркано и неясно.

Ето резултатът: можете да свалите инфографиката оттук, иначе я има и на тази страница.

щрак за малко по-голяма версия
BG users and Timeline

Повечето потребители на Facebook няма да одобрят преминаването от единия облик към другия, основно заради факта, че използват услугата, за да общуват и споделят с близки и познати в прост и изчистен интерфейс. Времевата линия обърква това.

Може би всичко щеше да е ОК и приемането да е по-добро ако времевата линия беше допълнителен изглед към съществуващия профил. Ако едва 11% от потребителите на Mashable (29% от българските, въпрос 2) харесват направената промяна, то това означава, че услугата ще бъде провал. Най-малкото защото предлага съвсем различно преживяване, което се отдалечава се от досегашния познат интерфейс. И това отдалечаване е само за този аспект от социалната мрежа.

Ако сте разгледали добре своята времева линия, то няма как да не се забелязали, че в нея зеят огромни празнини от непопълнена информация за неща, които са ви се случили. Това е така, защото никой досега не използваше Facebook като централно място за своето онлайн присъствие. И ако 71% от българските потребители не смятат и занапред да го използват за такова, провалът на родна почва е ясен.

Досега бяхме възпитавани да публикуваме съдържанията си в различни услуги. Снимките – във Flickr или Picasa, кратките бележки – в Twitter, видео – в YouTube… Да, мнозина складират снимките си във Facebook, но никой не използва услугата като централно хранилище за всичките си социални споделяния, информации и данни, както очакват Facebook. Мнозина няма да започнат и сега или вече го правят на едно или няколко други мяста (личните сайтове и блогове са иделно място за целта).

Мнозина обичат свободата и независимостта си и не биха искали да бъдат впримчени в ограниченията на една-единствена услуга. Facebook хубаво започнаха да партнират с външни услуги, които да публикуват автоматично потребителски активности във времевата линия, но потребителите, които са по-отдавна във Facebook не биха се поддали на тази провокация.

Отделнен е въпросът, че времевата линия изглежда коренно различно от всички останали части на сайта, придавайки му усещане за разпокъсаност и неконсистентност, разединеност и несвързаност. И защо да скадирам нещата си в услуга, която дори не успява да предложи единен облик на всичките си компоненти?

Поради някоя от тези, или пък съвсем различни, други, причини, 54% не смятат да попълват пропуските, които се отварят в дизайна. Интересно е, че има и някакво нехаресване на облика, на външния вид, по който изглежда.

А именно нехаресването и неразбирането доведоха до създаването на scam, уж под предлог, че премахва Timeline. Няма премахване, няма връщане назад. Единственото, което може да се случи е, Facebook да осъзнаят, че продуктът им е недобре приеман, не и според техните очаквания, да го ревизират и подобрят. Но това няма да доведе до връщането на старите профили. Никога повече.

Вижте също няколко мнения Как Timeline ще промени комуникацията във Facebook (от 23 декември 2011).

Вашият коментар