Categories
Бележки

Царят е гол? – новите дрехи на сайта

Loading

Ако четете тези редове, значи току-що сайтът ми се е сдобил с нов дизайн и ако използвате четец или друго външно приложение, което извлича и показва съдържанието на блога, можете да видите новия облик в уеб браузъра си. Дори и на мобилно устройство!

Старият дизайн, който аз много харесвах, беше правен за време, когато посетителите на блога го разглеждаха на десктоп компютри или лаптопи. Сега, когато прагът на дневните посетители, които го посещават през мобилно устройство надмина 10%, е немислимо да не се вземат мерки за тяхното по-пълно преживяване и дизайн, който да е пригоден и за малките дисплеи. Използваният досега дизайн също можеше да свърши работа, но времето, което щеше да отнеме преправянето, значително щеше да надвишава времето за създаване на нов облик, отначало. Пък и по една или друга причина той остана недовършен и много неща в него бяха планирани на ниво дизайн, но никога не бяха реализирани по-нататък.

Затова сега всичко започва отначало и обликът, който кръстих Блогодат, заедно с неговите две версии (и една трета, която беше за много кратко активирана и достъпна), заминават в заслужена пенсия. Използвах ги много добре, макар и не съвсем пълноценно от времето, когато реших да изтегля блога си от хостинга в Обединеното кралство и да го преместя на един от домашните компютри.

Новият облик е значително по-пъргав и лек, което на теория би трябвало да направи блога по-бърз за зареждане. На практика времето ще покаже дали това ще се случи.

Основното нововъведение е адаптивният и отзивчив дизайн (да, има разлика между двете, известни на английски като adaptive и responsive), който в същото време включва в себе си така модерните в последно време практики за плосък (flat) облик. Иначе визуално напомня на стария дизайн, но го отвежда на едно по-различно и ново ниво, придавайки му по-актуално звучене и по-голяма пригодност към т.нар. „бъдещите ми творчески планове“ (за тях – по-нататък).

Все още всичко е на експериментално ниво и непрекъснато нагласям и променям един или друг компонент, за да пасват по-добре както на естетическите ми представи, така и на съдържанието и разположението му на различни екрани. Приемам всякакви идеи, забележки, критики и предложения единствено! на електронна поща dtsonev@yahoo.com.

Временно някои от вертикалите на блога, които съществуваха паралелно (и полутайно) са недостъпни, но се надявам това да бъде коригирано съвсем скоро и те отново да бъдат налични.

Иначе всичко останало си е както досега, засега.

Вашият коментар