Categories
Mobile

LeaveOn

Loading

Преди няколко дни Владислав Виолинов (защо още/вече нямаш личен сайт или блог?!) написа един виц, който ще си позволя да цитирам тук:

Двама българи в Хеопсовата пирамида. Вървят вече няколко часа. Преминават през какви ли не препятствия. По едно време единият започва да мърмори:
— Гоше, айде вече да се връщаме, а?
— Не, не още малко…
Продължили те още по-навътре. Първият пак:
— Аре, ве… Айде да се връщаме!
— Ох, добре… – казал другия. – пиши тука на стената „Кур“ и да се махаме.

Защо го споделям? Защото вече има приложение и за това! Мобилно приложение, което позволява оставянето на следа къде сте били. Дълбаенето върху пейката на сърце и вътре Стамат+Минка=ВОЛ (или, в някои случаи, ВНЛ) е толкова pre-digital… колкото и писането на КУР или ЛЕВСКИ/ЦСКА/БОТЕВ/ЛОКО на стената.

Сериозно, приложението е LeaveOn и е налично в Google Play и iTunes (както и ограничена функционалност в уеб за онези, които искат да видят оставените следи). Приложението е разработка на италианска фирма от Верона и целта е да се предостави на съвременните пътешественици възможност да кажат „И аз бях тук“, при това без да се налага да го дълбаят в дърво, на пейка или да драскат по нечия стена, а под формата на чисто и прегледно съобщение и снимка, отразяваща момента. И докато горните са подвластни на времето, то този отпечатък ще трае завинаги… или поне докато услугата функционира.

Отпечатъците, наричани в услугата „балони“, са публични и достъпни за всички – защо бихте искали да драскате по стената, ако не да го видят и другите!? Въпреки това има възможност и за непублично споделяне. Няма как да остане незабелязана тоталната несоциалност на споделянията – няма харесвания, коментари, споделяния, отбелязвания… нищо.

Демек не може да се взаимодейства (дописва, задрасква и пр.) с надписитебалоните на останалите.
дърти чанти

В LeaveOn има добавена функционалност за следване на приятели, но това е симетрично – и двете страни трябва да изразят съгласие за това. Приятелите могат да виждат оставените балони без да са на мястото, на което е оставен и това придава смисъл на функционалността. Балоните се подреждат в обратнохронологичен ред, но могат да бъдат претърсвани по потребител, ключови думи или дата.

По-горе споделих, че споделянията са публични, но има и изключения – потребителите могат да оставят съобщения за приятелите си, като получателят само получава известие за това, но трябва да отиде на мястото, за да прочете съобщението.

На приложението по-скоро трябва да се гледа като на игра, отколкото сериозно – целта му не е да оставят балони на всяко едно посетено място (като във Foursquare, например), а по-скоро за отбелязване на специални моменти на специални места.

Въпросът е колко такива моменти преживяваме, че да имаме нужда от приложение за това!? Отделен е въпросът с монетизирането – очевидно е, че такова приложение няма да привлече особен потребителски интерес, че да може да генерира сносни приходи. Засега от фирмата имат някакви идеи, като те категорично не са свързани с показването на реклами.

Не мисля, че ще оцелее твърде дълго (твърде много приложения за отбелязване на места има, че да има нужда от още едно), затова можете да му дадете шанс и да го разгледате сега, докато още е възможно.

Ако още не сте убедени, ето едно видео:

А ето го и самото приложение:
App Store   Google Play

Вашият коментар