Какво четеш?

Съвсем случайно днес сутринта попаднах на статията „Why Women Read More Than Men“ (Защо жените четат повече от мъжете). Въпреки заглавието, статията не дава научно обяснение защо жените четат повече от мъжете. Посочени са много наблюдения по темата (които макар и да са правени сред американци, до голяма степен представят и положението в България). Според статията (не виждам смисъл да превеждам, вече всеки поназнайва дотолкова английски, че да се справи исам):

One thing is certain: Americans—of either gender—are reading fewer books today than in the past. A poll released last month by The Associated Press and Ipsos, a market-research firm, found that the typical American read only four books last year, and one in four adults read no books at all.

Едва 4 книги? Годишно? И един на 4 въобще не чете книги? Първоначално тези цифри изглеждат потресаващо и смущаващо. После, когато се огледаш около себе си, забелязваш, че и в България положението е подобно (да не кажа и по-лошо). Познавам хора, които се гордеят с това, че дори в училище не са чели задължителната литература. Познавам и такива, които не четат книги, прикривайки се зад оправданието, че „времето не достига“. Познавам и няколко, които ги е срам да признаят, че обичат да се наслаждават на този вид изкуство. Познавам и хора, които четат само пресата/блогове/друго, но не и книги. Познавам хора, които казват, че четат, но всъщност не го правят… И ти познаваш такива, няма начин. Само че сега не говорим за тях, а за теб (и за мен).

Аз лично днес си получих с куриер пратка от Бард – 6 книжлета, 2 фентъзи поредици с по 3 книги и си поръчах нови 4. Чета много, не само книги, но и онлайн – статии на различни теми, блогове, новините…

А ти? Какво четеш? Или си единият от четиримата, който въобще не чете книги? Срам ли те е да напишеш истината?

[poll=1]