Categories
Google

Google +1

Google +1

В края на март Google обявиха инициативата си, наречена Google+1. Не за първи път Google използват +1 в свой продукт/услуга. Още през 2007 споделиха, че обемът на кутиите в Gmail ще се увеличава не просто до безкрайност, а до безкрайност+1 (защото Yahoo! тогава точно бяха съобщили, че правят неограничен обема на своите). По-късно това име (Google+1) се спрягаше като име на социалната мрежа, която Google изграждат. Сега Google+1 е нещо съвсем различно.

Какво е Google+1 и как работи

Google +1 е опитът на Google да внесе социален елемент в най-популярната си услуга – търсенето. Новата услуга предлага препрлитане на препоръки на сайтове и страници от социалните контакти на потребителя, извършващ търсенето, които да оказват влияние на подредбата на резултатите от търсенията, правейки ги по-полезни и релевантни за потребителите.

Ето кратко видео, с което Google презентират услугата си:

За да може да се използва (и вижда) в резултатите от търсене в Google, е необходимо да се участва в експерименталната програма +1 button. След това, в страниците с резултати от търсенето, потребителите, които участват в експеримента (и са влезли в сметката си), виждат бутонче +1. Като на снимката по-долу (има малко по-детайлна, достъпна след щракване върху нея):

Goole+1 в резултати от търсенето

Ако някой от социалния кръг вече е изразил предпочитанието си и е натиснал +1 за някой адрес, който е показан при търсене, това се показва, както и информация кой го е препоръчал и от къде го познавате:

Google +1 by friend

Така ако аз вярвам на (в случая от кадъра по-горе) Дани Съливан (или който и да е друг, натиснал +1) и мнението му има значение за мен, ще последвам препратката и ще знам, че тя е била препоръчана, защото съдържа качествено (според препоръчващия я) съдържание.

Google показва резултатите с +1 от:

  • потребителите от Gmail (или чат списъка на Google Talk)
  • потребителите от групата ‘My Contacts’ в Google Contacts
  • потребителите, които следвате в Google Reader и Google Buzz

Те са хората, които изграждат (според Google) социалния ви кръг и техните препоръки и преценки ще оказват влияние за подредбата на резултатите от търсенията ви. А вашите препоръки влияят на другите потребители, в чиито списъци сте.

Обаче за да се възползвате от тези възможности, трябва да сте влезли в сметката си в Google, a за да отбелязвате адреси, сайтове и реклами с +1 е необходим и публичен Google Профил.

Първото отбелязване на препратка с +1 изважда диалогов прозорец за потвърждение и настройка какво ще се показва на другите потребители. След това, при следващите отбелязвания, този прозорец не се показва.

Google+1 confirmation

My +1 on SERP

Отбелязаният от мен адрес се записва в раздел +1 в моя Google профил. Ето как изглеждаше моят раздел, след като натиснах +1 за Facebook: Google Profile +1 tab

Това е хубава идея – на едно място се виждат всички препоръчани неща, които лесно могат да бъдат премахвани, в случай, че мнението за страницата се смени с времето. Това нещо липсва при бутона Like на Facebook – веднъж натиснат, потребителят загубва диря на голяма част от харесаните от него неща.

Алгоритъмът зад Google+1 все още не е съвсем ясен, но се очаква страниците, които събират повече +1 да се подреждат по-нагоре в страниците с резултати при търсене, тъй като вероятно ще представляват по-голям интерес за потребителя, след като са били препоръчани от хора от неговия социален кръг.

Препоръчването на съдържание е полезно, тъй като Google е претъпкан със спам и SEO-експерименти за пробутване на лошо съдържание на челни позиции. Човешката намеса при избора често е полезна. Особено ако е от някой, на когото имате доверие.

Проблемът

Основният проблем на Google+1 доскоро беше, че се показваше само в резултатите от търсенето на Google и предполагаше действието +1 да се извършва преди потребителят да е посетил страницата. Защото колко от потребителите ще се върнат обратно, за да препоръчат страницата?

Затова Google (както първоначално бяха обявили), направиха функционалността на Google+1 достъпна и извън страницата с резултати от търсене. Беше създаден бутон, който собствениците на сайтове могат да вграждат в сайтовете си и оттам да се извършва препоръчването на съдържанието.

Бутонът Google+1

Още при първоначалното обявяване беше обявено, че в бъдеще ще има бутон, с който собствениците на сайтове могат да добавят бутон на Google +1 в сайтовете си, за да могат потребителите да препоръчват и отбелязват съдържанието директно на сайта. Този бутон вече е факт.

Макар и функционалността да е нова за Google (ако не броим бутона им за Google Buzz), той не е нов за мрежата и потребителите – функционалността и резултатът от настискането са сходни с тези на бутона „Харесва ми“ (Like) на Facebook.

Как се инсталира

Инсталирането е лесно, необходимо е да се създаде бутон (според предпочитанията) на страницата в Google (или на тази страница, с повече възможности) и да се постави генерираният код на указаните места.

Google +1 button generator

Потребителите на WordPress, които сами хостват своите блогове (извън wordpress.com), могат да се възползват от готовото разширение.

Съвсем скоро ще се навъдят (ако все още не са) безброй приставки/разширения/плъгини… наречете ги както искате за всички малки и големи, популярни или не системи за управление на съдържания.

Матю Роджърс споменава в Lifehacker за неофициална добавка за Google Chrome, която показва общият брой +1, които има сайтът, който потребителят разглежда.

Проблем

Основният проблем на Google+1 като цяло е, че на потребителите не им пука особено много за т.нар. search experience на хората от техния социален кръг, а всеки си има bookmarks в браузъра, че да се налага да си складира качественото съдържание и в раздела +1 на профила. Какво би могло да ви мотивира, че да натиснете +1? Това, че приятелите ви (евентуално) ще видят това? Наистина ли има значение за вас? А вие доколко бихте се доверили на препоръчано (уеб) съдържание от приятелския ви, според Google, кръг? В списъците, които Google използват, за да показват +1 ли са хората, на чието мнение държите и има значение за вас?

Като заключение

Този път Google създадоха инструмент, който да се закачи устойчиво за социалния уеб. Търсенето все още е важен компонент, а обвързването му със социални приложения допълнително удължава релевантността му.

Използването на прекалено много инструменти не е най-добрата идея, защото често довежда до объркване, но Google+1 е добре да присъства – препоръчвам да го интегрирате в сайтовете си и да позволите на потребителите си да „+1“ съдържанието, което генерирате.

Освен всичко друго, +1 е значително по-устойчиво във времето – то се запазва и показва в резултатите на Google. Докато бутонът „Like“ на Facebook, когото всички смятат за основен конкурент, е само временно явление. Пък и Google+1 се отнася за търсенето, докато „Харесва ми“ – за потока с новини (newsfeed, при това само във Facebook). А търсенето и новинарския поток са два различни начина за използване на съдържание. Така че освен за конкуренция за внимание, друго съревнование не може да има.

Към момента единственото, което някак не се връзва, е името – всички казваме “Харесва ми публикацията ти” или “Ще ретуитнеш ли това?”, как се използва “+1” като част на речта?

Този блог вече има интегриран бутон +1 за всяка една от публикациите си – ако смятате, че някоя публикация си заслужава тя да бъде прочетена от хората в социалния ви кръг, знаете как да им я покажете 🙂

5 replies on “Google +1”

CTEHATA каза:

Имам усещането, че голяма част от българите биха натискали само „-1“, ако го имаше 🙂

Реално има резон в бутон, маркиращ лошото съдържание, защото само ако страницата НЕ е отговорила на очакванията на потребителя, той би се върнал на търсенето, за да огледа за нещо по-удачно. Какво по-лесно от това да „цъкне минусчето“ на спамърският сайт, преди да огледа останалите резултати?

счита се (съвсем правилно), че отрицателното гласуване е хейт. Ако не изразиш мнение (с коментар, гласуване за) е достатъчно показателно, че нещо не е наред със съдържанието.

CTEHATA каза:

Имам усещането, че голяма част от българите биха натискали само „-1“, ако го имаше 🙂

Реално има резон в бутон, маркиращ лошото съдържание, защото само ако страницата НЕ е отговорила на очакванията на потребителя, той би се върнал на търсенето, за да огледа за нещо по-удачно. Какво по-лесно от това да „цъкне минусчето“ на спамърският сайт, преди да огледа останалите резултати?

счита се (съвсем правилно), че отрицателното гласуване е хейт. Ако не изразиш мнение (с коментар, гласуване за) е достатъчно показателно, че нещо не е наред със съдържанието.

[…] да се каже че съществува, тя е основно между бутоните „Google+1“ и „Facebook Like“ (Харесва ми). Евентуално към тях може да […]

Вашият коментар