ДисQсия

Disqus

Преди доста (вече) време, докато си четях емисиите от RSS-четеца, случайно попаднах на блог (някои неща просто не стават за четене в четеца и предпочитам да си ги чета „на място“, където са публикувани), в който освен съдържанието, ми направи особено впечатление и оформлението на коментарите. Сега, след толкова много време вече дори не помня къде се случи това.

След толкова време, обаче, продължавам да харесвам начина, по който Disqus се справя с коментарите на потребителите. По онова време още не подозирах, че мога да си забода разширението за WordPress и да заместя вградената система за коментари с нова, значително по-красива и удобна (по мое мнение). И се регистрирах, за да мога да не си пиша като загубен всеки път име, мейл, сайт… а и бях видял, че благинката се ползва на доста места, които следя.

Още от пръв поглед се харесахме, както се казва. После открих, че мога да ползвам Disqus и тук, в този блог. Преди това използвах куп разширения, които правеха само малка част от нещата, които сега Disqus върши с един замах. Всички тези разширения са вече в заслужена пенсия.

Инсталацията на Disqus мина бързо и неусетно, настройването също не представляваше някакъв проблем. И всичко си заработи прекрасно. На английски. После, след доста разменени туитове, се появи възможност за превод и локализация, която е леко недоклатена и не работи както трябва, предвид, че мераклиите да се включат за български са малко (а малкото опитват да налагат разни повелителни наклонения, които не са ми по вкуса, та битката е люта) и преводите се показват с доста закъснение, но ги има.

Първоначално май имаше отпор и коментарите тук бяха секнали за малко, вероятно заради факта, че на всяко ново нещо се гледа с недоверие. Независимо от това, че наред с типичния начин за коменттиране – с попълване на име, мейл и сайт – се предлагат и алтернативи за идентифициране като регистрация от Disqus, Facebook Connect, Twitter connect, OpenID, Yahoo! ID…

Страхът сякаш изчезна след време.

Сега съм доброволец за изпробване на БЕТА-версия на системата, та ако видите нещо нередно около коментарите, да знаете на какво се дължи. Ще съм радостен и ако го споделите, за да мога да го докладвам като проблем и да бъде отстранен.

Как ви се струва на вас Disqus? Какво ви допада, какво не ви харесва? Бихте ли си го сложили на вашия блог?

Включете се в разговора

26 коментари

 1. Следвайки твоя светъл и мъдър пример, от 4 месеца и аз ползвам тази система за коментари в блога си. Много съм доволен!

 2. Аз веднъж съм коментирал тук с тази система и не ми хареса, защото ми изскочи някакъв прозорец. Сега ще видя дали пак ще стане така 🙂

  1. А не си ли срещал Disqus в други сайтове, които четеш и коментираш? Създаването на сметка в такива случаи е удобство. Иначе пък и другите алтернативи за свързване също са на разположение. Колкото до изскачащия прозорец – нормално е сякаш хората да си събират потребителска база, а предвид, че вече доста големи блогове ползват Disqus, имам усещането, че скоро всеки ще има сметка и там.

   1. Малко блогове останахте, които следя, и само тук съм попадал на Дискус. Аз и малко коментирам вече. Така че не съм никак меродавен. То въпросът е приложението да събере критична маса, така че в бъдеще не се знае – може и аз да си направя сметка 🙂

 3. Да, излиза си. Иска да ме регистрира. Не обичам да кликам излишно 🙂 Поздрави

 4. Следвайки твоя светъл и мъдър пример, от 4 месеца и аз ползвам тази система за коментари в блога си. Много съм доволен!

 5. Аз веднъж съм коментирал тук с тази система и не ми хареса, защото ми изскочи някакъв прозорец. Сега ще видя дали пак ще стане така 🙂

 6. Да, излиза си. Иска да ме регистрира. Не обичам да кликам излишно 🙂 Поздрави

 7. А не си ли срещал Disqus в други сайтове, които четеш и коментираш? Създаването на сметка в такива случаи е удобство. Иначе пък и другите алтернативи за свързване също са на разположение. Колкото до изскачащия прозорец – нормално е сякаш хората да си събират потребителска база, а предвид, че вече доста големи блогове ползват Disqus, имам усещането, че скоро всеки ще има сметка и там.

 8. Малко блогове останахте, които следя, и само тук съм попадал на Дискус. Аз и малко коментирам вече. Така че не съм никак меродавен. То въпросът е приложението да събере критична маса, така че в бъдеще не се знае – може и аз да си направя сметка 🙂

 9. Някой може ли да ми помогне с превода на Reactions.
  Нямам идея как да преведа това нещо, за да пасне.

   1. Не не съм предлагал каквото и да е. Преди ползвах Intense Debate (http://intensedebate.com/), но смятам че disqus ми допада повече. Преди малко забелязах, че има #disqus_thread и реших да го ползвам. В момента ми излиза 0 коментари and 0 Reactions, като това Reactions мога да го преведа в настройките на disqus.

    1. Реагирах така, защото постоянно трябва да се боря за запазване на неутралния изказ и премахване на повелителното наклонение.

     За Reactions – най-смислено предвид това, което прави, е Взаимодействия и него пих използвал аз.

 10. Много благодаря. Точно това си мислех и аз, но се въздържах, като се има впредвид колко много критици се навъдиха ме беше малко страх да не се присмиват. Много ти благодаря за бързата реакция.

  1. Радвам се, че можах да помогна. В интерес на истината при мен също е непреведено, защото преди се главоблъсках как да го преведа, но не измислях нищо разумно. Сега преводът просто ми се лепна 🙂 и ще го бодна в локализацията. Хубаво нещо е добронамереното сътрудничество.

 11. Някой може ли да ми помогне с превода на Reactions.
  Нямам идея как да преведа това нещо, за да пасне.

 12. Не не съм предлагал каквото и да е. Преди ползвах Intense Debate (http://intensedebate.com/), но смятам че disqus ми допада повече. Преди малко забелязах, че има #disqus_thread и реших да го ползвам. В момента ми излиза 0 коментари and 0 Reactions, като това Reactions мога да го преведа в настройките на disqus.

 13. Реагирах така, защото постоянно трябва да се боря за запазване на неутралния изказ и премахване на повелителното наклонение.

  За Reactions – най-смислено предвид това, което прави, е Взаимодействия и него пих използвал аз.

 14. Много благодаря. Точно това си мислех и аз, но се въздържах, като се има впредвид колко много критици се навъдиха ме беше малко страх да не се присмиват. Много ти благодаря за бързата реакция.

 15. Радвам се, че можах да помогна. В интерес на истината при мен също е непреведено, защото преди се главоблъсках как да го преведа, но не измислях нищо разумно. Сега преводът просто ми се лепна 🙂 и ще го бодна в локализацията. Хубаво нещо е добронамереното сътрудничество.

  1. Disqus доста еволюира от времето, когато написах това, изцяло в положителна посока. Продължава да е платформата за коментари, която препоръчвам (и единствената, в която коментирам).

Оставете коментар