Categories
Facebook

Бизнесът ви има профил във Facebook? Преобразувайте го в Страница.

Loading

И така, бизнесът ви вече присъства във Facebook. Дали защото е модерно или поради друга причина, това няма значение точно сега. По-интересното е, че мнозина, водени от незнанието или неразбирането на Facebook (а и заради факта, че не са отделили няколко минути да прочетат Условията за ползване на Facebook), са създали за бизнеса си потребителски профил, вместо да създадат страница.

Профилите са за хората, за бизнеса са страниците.

Потребителските профили за това се наричат така, защото са за потребители. Те не са създадени да отговарят за потребностите на бизнеса и имат някои ограничения. Освен това създаването на потребителски профил за бизнес цели е в нарушение на Общите условия на системата.

Добрата новина е, че вече съществува инструмент, чрез който ако по погрешка или незнание е създаден потребителски профил, той може да се преобразува на страница.

Какво трябва да се знае преди да се предприемат стъпки към преобразуването:

  • Действието е необратимо! След преобразуването на профил в страница, не може да се предприеме връщането му обратно.
  • Страницата няма ограничение в броя почитатели, докато потребителските профили могат да имат 5000 приятеля.
  • Всички досегашни приятели се преобразуват в почитатели на страницата.
  • Потребителите по-лесно взаимодействат със страницата – необходимо е само да я харесат, за да започнат да взаимодействат със страницата – да коментират, харесват, споделят… Не е необходимо някой да приема и одобрява поканите за приятелства – администраторите могат да насочат усилията си в създаване на съдържание и взаимодействие с почитателите, вместо в одобряват предложения.
  • При преобразуването се прехвърля само профилната снимка и името – всичко останало се изтрива. Повече информация за това има по-долу, не е необходима паника!
  • Потребителските профили, които имат по-малко от 100 приятели, могат при преобразуването да сменят името на страницата.
  • Досегашните приятели няма да получат съобщение, че вече са почитатели, вместо приятели, но ще продължат да виждат обновяванията и информациите, които публикувате на стената си.
  • Страниците няма да могат да виждат обновяванията от досегашните си приятели, нито да публикуват по стените им, но ще могат да се възползват от всички предимства, които предлагат страниците. Повече информация за страниците има тук и тук.
  • Сметката към потребителския профил се преобразува в сметка за бизнес1.

Как се преобразува Потребителски профил в страница

Преди да се преобразува профилът, вероятно е добра идея информацията от него да бъде съхранена, за да не се губи. Както беше отбелязано по-горе, само профилните снимки се запазват, както и приятелите се преобразуват в почитатели. Всичката друга информация се изтрива. Затова Facebook има създаден инструмент, който позволява изтеглянето на всичката споделена информация – списъци с приятели, споделени снимки, обновявания на стената и т.н. Той се намира ето тук (ако инструментът е недостъпен, сменете езика на сайта на английски докато трае изтеглянето) и изтегля всичката информация от създаването на профила до момента на изтегляне. След като информацията е изтеглена и съхранена на сигурно място, може да се премине към същинското преобразуване чрез инструмента за преобразуване. След като преобразуването приключи, данните, които бяха изтеглени преди това, могат да бъдат публикувани отново – става ръчно и едно по едно, но пък поне нищо не се губи. А и със сигурност не е необходимо да възстановявате всичко, още от самото начало.

Какво ще се случи ако не преобразувате профила си?

Очаква се Facebook или насилствено да преобразуват всички потребителски профили, създадени за бизнес цели, вместо за хора, или просто да ги изтрият. И в двата случая губите. Със сигурност не бихте искали да загубите присъствието си във Facebook или информацията, която сте споделили, затова е по-добре да обмислите да преобразувате профила на бизнеса ви в страница. В случай че срещате затруднения или сте несигурни в действията ви, мога да ви съдействам. От това само ще спечелите както вие, така и почитателите ви. И… не, това не е първоаприлска шега!


Show 1 footnote

  1. Сметките за бизнес са сметки, предназначени за потребители, които искат да администрират Страници във Facebook или да управляват свои рекламни кампании. За целта сметките за бизнес се отличават от потребителските сметки – те могат да виждат само страници и социалните реклами, които притежават, но не могат да разглеждат профили или съдържания на други потребители. Тези сметки не могат да бъдат намирани чрез търсене и не могат да изпращат или получават покани за приятелство.

Leave a Reply