Categories
Facebook

Новият облик на страниците във Facebook

Loading

Забележка: Всички използвани екранни кадри са на реални съществуващи страници във Facebook, на които съм администратор. Целта на показаните кадри е само информативна и илюстративна, без цел реклама на съответните страници.

лого на Facebook
За готвена промяна в облика на страниците стана ясно още през декември, когато Facebook ненадейно изпуснаха поредица от обновявания, които бързо след това премахнаха.

Малко по-късно беше пуснат за тестване новият облик на потребителските профили. Още тогава беше ясно, че рано или късно, този облик ще бъде използван и за страниците.

Facebook Pages upgrade notification

Днес администраторите на страници получиха оповестяване, че могат да изпробват новия облик на страниците, които администрират. Целта е да се нанесат, ако е необходимо, промени по съдържанието и донастройването му, за да може да бъде в съответствие с готвената промяна. Всички страници ще преминат автоматично към новия облик на 10 март. Дотогава администраторите могат да ги подготвят, а когато са готови – да преминат към него.

Ето един бърз пример на една и съща страница преди и след обновяването, преди да бъдат посочени всички по-значими направени промени по облика и новите възможности, които се включват.

Забележка: Налични са по-детайлни версии на екранните кадри след щракване върху тях.

Преди промяната, страница на Младежки театър „Николай Бинев“:
1

След промяната (в режим на преглед, без страницата да е реално обновена):
1

Защо е необходима промяната

Facebook от доста време се опитват да сменят дизайна на сайта си, променяйки на части отделни компоненти от него, в опит да го докарат до вид, който улеснява ползването му и по-голямата потребителска ангажираност. Промяната на страниците е още една стъпка от този процес, а и позволява по-единен облик на отделните компоненти на сайта, които, по презумпция, трябва да изглеждат ако не еднакво, то поне сходно, за да не създават объркване. Именно затова страниците използват облика на променените през декември потребителски профили, но с някои допълнения, характерни само за тях.

Какво е променено, какво е добавено

Направената промяна в облика е очевидна, не са направени само дребни козметични промени и корекции, а изцяло е сменена подредбата на елементите, за да се увеличи акцента върху съдържанието (и да се засили акцентът въху мултимедийното съдържание. Нямате мултимедийно съдържание на страницата си? Ами направете си!) като при потребителските профили, като в същото време на администраторите се предлага по-голям контрол върху страницата.

Веднага се забелязват няколко основни неща, които са претърпели сериозна промяна. Те са включени и в бързата помощна обиколка, която се предлага от системата.

Новото ви лице

Новият облик предоставя по-голяма и по-добра възможност на бизнеса да се представи пред публиките си. С още повече информация, по-добре подредена и лесна за управление, с възможности за по-гъвкава комуникация и взаимодействия. Веднага под името на страницата се показва най-важната информация за страницата.

Снимки

Също като при профила, последните качени на стената снимки или снимки, на които е отбелязана страницата, се показват в изнесения блок за снимки. Снимките, качени от други потребители, не се включват в блока. Този елемент, заедно със снимката/логото в ляво, позволяват доста възможности за персонализиране и придаване на свеж вид на страницата.

снимките в новата страница

Навигация

Навигацията е значително подобрена. Табовете от предишния облик са заменени с меню в лявата част, под логото/снимката. Като при потребителските профили, навигацията е точно там, където всички очакват, че трябва да е.

Навигация в страницата

Филтри за съдържание

Показваното съдържание на стената може да бъде филтрирано и да се показва или всичко, или само съдържанието, публикувано от администраторите на страницата.

филтри за съдържанието

Допълнителни административни възможности

Ето тук, освен промяната на облика, са най-интересните добавки към възможностите на страниците.
административни възможности

Системата вече позволява на администраторите на страницата да отведат бизнеса/марката извън пределите на страницата. Добавена е функционалността „Влизане като страницата“, която заменя потребителската (администраторската) самоличност с тази на страницата и предлага ограничено взаимодействие с останалите страници и профили.

След промяна на самоличността с тази на страницата, някои от възможностите на Facebook, присъщи за профилите, се променят, за да обслужват текущата самоличност. Ето някои основни промени, които настъпват:

Оповестяванията вече се отнасят за страницата и всеки път, когато потребител взаимодейства със съдържание на страницата или извън нея, но свързана с нея, се получава информация, за да може да се проследи и да не се губи комуникацията.
оповестявания

Търсачката променя алгоритъма си и включва само страници, които да бъдат харесани от вашата страница или да бъдат коментирани от нея.
търсачката

Бутонът за начало променя предназначението си и вече води към Начална страница, в която е информационния поток, свързан със страницата. В него се включват всички обновявания от харесвани страници или страниците, в които е коментирано.
Начална страница

Ето как изглеждаше потока с новини и събития на Младежкия театър към момента на писане на тази публикация (налична е по-детайлна версия след щракване на снимката по-долу):
Начална страница на информационния поток на Младежки театър
Прави впечатление, че вече може да се коментират съдържания по другите страници от името на страницата и да се харесват съдържания. Със самоличност от Страниците не може да се коментират и публикуват информации в потребителските профили (освен в онези, които не са отворени за преглеждане и коментиране от всички)

Във всеки един момент можете да се върнете към реалната си самоличност.
сметка

Ето пример:
На снимката по-долу съм заменил самоличността си с тази на Младежки театър. След натискане на бутона, ми се предлага възможност да се върна към моята си самоличност или да използвам тази от друга страница (в случай, че съм администратор на няколко страници).
сметки

Настройки на страницата

Възможността за редактиране на настройките и информациите по страницата е преместена като бутон в горния десен ъгъл на страницата, за да е по-лесен за достъпване от администраторите и да могат да поддържат страницата релевантна, с най-подходящите настройки.
настройки на страницата

Как се приема новият облик на страниците и какво ще промени той

Докато пишех тази публикация, няколко големи бранда преминаха към новия облик. Нито един от тях нямаше забележки или оплаквания. Очаква се, подобно на профилите, някои бизнеси да създадат колоритни страници, съчетавайки текст, снимки и видео, на каквито бяхме свидетели още в първите дни след смяна на облика на потребителските профили.

Очаква се и голяма вълна от непоискано рекламно съдържание, произлизащо от опитите на администраторите на страници да промотират страниците си чрез коментати или публикации на другите страници. Тази частична анонимност позволява, от името на страницата, да се пускат съобщения, които иначе потребителите биха се замислили, преди да публикуват. Ще се случи нещо подобно като непоисканите търговски съобщения в пощата. Тази функционалност ще покаже кои брандове имат добри „community managers“ и кои само претендират за това и само опипват почвата с идеята да бълват рекламните си послания.

Приемане на новия облик на страниците в България

Възможността за използване на самоличността на страницата е прекрасна иновация и липсваща функционалност от доста време, за да може бизнесът да използва Facebook и извън пределите на страницата си. Това като възможност, ще доведе до объркване сред някои администратори на страници в България. След което неминуемо ще станем свидетели на големи количества рекламен спам в опитите за максимално възползване от възможността за представяне извън предела на страниците. От друга страна много голяма част от бизнеса в страната, вероятно поради неразбиране, е регистрирал потребителски профил за бизнеса си и направените промени няма да се отнасят до него до момента, в който Facebook ще започнат да изтриват такива профили (който момент наближава все повече). Освен това смятам, че именно възможността за комуникация извън страницата ще е причината много бизнеси да мигрират от потребителски профили към страници.

Бизнесите, които използват профилите си освен за реклама на бизнеса си, но и да играят игри, теглят късмети, попълват тестове и пр. няма да бъдат засегнати. Те дори няма да разберат какво се случва, тъй като не използват платформата по предназначение.

Вашият бизнес?

Как се чувства вашият бизнес/страница с ново лице? Смятате ли да мигрирате по-скоро от предвиденото или ще изчакате последния момент, когато обликът ще се подмени автоматично (10 март)?

6 replies on “Новият облик на страниците във Facebook”

опитвам се да увелича шрифта на страницата (facebook), но безуспешно. от скоро е толкова малък, че се налага да се доближавам до екрана. това е много неудобно и изморително. ако знаете – моля за съвет. освен това бих искал да излиза на цял екран.
мерси предварително.

опитвам се да увелича шрифта на страницата (facebook), но безуспешно. от скоро е толкова малък, че се налага да се доближавам до екрана. това е много неудобно и изморително. ако знаете – моля за съвет. освен това бих искал да излиза на цял екран.
мерси предварително.

Вашият коментар