Categories
Facebook

Страниците във Facebook – повече свобода за бизнеса

Loading

Още малко детайли и разсъждения относно направената промяна в облика и функционалностите на страниците във Facebook, както и съвети за правилното им използване.

Loading

Лого на Facebook

На 10 февруари 2011 Facebook обяви планираната промяна в облика на страниците, която влиза в сила на 10 март (но щатско време, в България се случи час след полунощ). Още тогава беше възможно да се пременине към новия дизайн и функционалности, които са включени. Писах за тях веднага щом възможността за смяна беше обявена и след като изпробвах набързо възможностите. Първата публикация съдържа повече картинки и нагледно показва какво и къде се е променило.

Направените промени – не е просто редизайн

В резюме, новият облик е придружен от доста нови функционалности, които правят страницте по-атрактивни и с възможности (и облик), подобни на потребителските профили. По-долу е включен екранен кадър на страница с новия облик на страница, гледана от администратор, като са отбелязани основните промени в подредбата на елементите и добавените нови неща.

Забележка: Щракването върху картинката отваря нейна по-голяма версия.

Промени в облика на страниците във Facebook

 • Новият облик дава на страниците функционалности, подобни на профилите – възможност за разглеждане на Facebook и взаимодействие със съдържанието чрез самоличността на страницата – харесване на страници и отделни съдържания от тях, публикуване на коментари, вместо, както се случваше досега – това да става от името на профила.
 • Страниците могат да „харесват“ страници и да коментират съдържанията на другите страници.
 • Променен е алгоритъмът, по който се показва потокът с новините. Ако сте приятел с някого, който публикува коментар на страница, този коментар ще се покаже по-напред (по-нагоре) от останалите новини. Досега се показваха в обратно хронологичен ред. Това е важен елемент за администраторите на страници, защото здравите връзки между страницата, потребителите и техните приятели ще бъде най-добрият начин да се осигури по-широко разпространение на публикуваните информации.
 • Обновяванията на страниците се показват в потока с новини на потребителя, като самите страници вече имат свой собствен поток от новини (необходимо администраторът да влезе със самоличността на страницата, за да го види).
 • Добавена е лента с 5 снимки в най-горната част на страницата, на мястото, където досега бяха табовете (по подобие на потребителските профили). Съдържа най-новите снимки, публикувани от администратор или на които е отбелязана страницата, но не включва снимки, качени от потребителите. Както и при потребителските профили, нежеланите снимки могат да бъдат премахвани от лентата и да бъдат замествани с други. Лентата добавя по-динамичен и цветен елемент, който значително подобрява обика на стандартната страница. Не бива да се пренебрегва и фактът, че снимките са важна част от Facebook и че потребителите качват около 2 милиарда снимки месечно (което прави Facebook най-големият сайт за споделяне на снимки). Снимките най-много привличат вниманието на потребителите и затова централното място, заемано от лентата, е оправдано. А близостта им с основната снимка на страницата прави възможно „хакване“ и придаване на уникалност на страницата.
 • Табовете са премахнати и са преобразувани в препратки, които са преместени в ляво, под снимката на страницата. Вече са под формата на вертикален списък (с максимален брой 6 видими препратки, останалите се скриват и се показват след натискане на допълнителна препратка). След преместването им, се позволяват и по-дълги имена на препратките. Самото преместване е предизвикано от малката употреба на табовете, а сега, когато са подредени като навигация, целта е да се повиши взаимодействието на потребителите със страницата и нейните приложения и подстраници.
 • Снимката на страницата е с намалени размери – от предишните 200х600 пиксела, вече е намалена на 180х540 пиксела. Това е важно да се знае, особено ако се прави специална снимка според необходимите размери. Проверете дали преоразмеряването не е отрязало важен елемент от старата ви снимка!
 • Кутията с „Допълнителна информация“ под снимката е преместена в раздела Информация. На нейно място са разположени препратките от менюто.
 • Добавен е раздел (в дясно), който показва общите харесвани неща (от текущия посетител и страницата. Това включва както броят приятели на посетителя, които харесват разглежданата страница, така и страниците, които и посетителят и страницата харесват). Преди промяната в лявата част имаше две кутии – една за приятелите, които харесват страницата и една за всички потребители, които я харесват. Сега общият брой потребители е свит до число в лявата част и не заема толкова много място (след щракване показва кои са потребителите, които харесват страницата), докато общите неща със страницата са изнесени в дясно.
 • Добавен е раздел за Избрани Страници и Администратори (административния панел е видим само от администраторите). Разделът с избрани страници позволява да се посочи списък на други страници, които или са особено харесвани и/или свързани с настоящата страница, или са други страници, които са собственост на фирмата и е добре да бъдат отделени от общия списък с харесвани страници. Избраните администратори позволява да се посочи кой е човекът, който може да бъде търсен като администратор на страницата в случай на възникнали проблеми.
 • Категория на страницата в най-горната част на страницата, точно под името й. Позволява бързо ориентиране за какво ще се отнася съдържанието на страницата. Проверете дали правилно сте избрали категорията, за да не се окаже, че при създаването на страницата сте посочили неточна категория.
 • Филтриране на публикациите – предоставя се избор между „Всички“ и само публикациите, направени от администраторите на страницата.
 • Вече е добавена възможност администраторите да коментират съдържанията чрез профила си, вместо от името на страницата. Това, ако бъде правилно използвано, може да разграничава мненията на отделните администратори от общото мнение на фирмата/бранда. Но не се увличайте в твърде много диалози, защото изглеждат леко изкуствено.
 • Подобряване на комуникацията между страницата и посетителите й. За да се постигне това, администраторите могат да настроят оповестяване чрез електронна поща при някаква активност на страницата.
 • Добавена е и подобрена система за модерация и контрол на спам, чрез която може да се упоменат списъци от думи, които са нежелани на страницата. Като допълнение, Потокът с новини на администраторите ще съдържа информация за целия поток от информация, който получава страницата.
 • Спира се поддръжката и използването на FBML (маркерният език на Facebook) – така всяка допълнителна препратка е потенциално приложение.
 • Въвежда се употребата на iFrames, които позволяват създаването на по-добри приложения (iFrames е доста по-гъвкаво решение с по-добра производителност).

Повече информация за промените може да бъде намерена на помощните страници.

Най-важната промяна

Най-важната промяна, която Facebook въвежда за страниците е, че им дава възможността да имат поведение на профили. Това драстично променя играта и всяка вече съществуваща маркетингова стратегия, която включва Facebook, ТРЯБВА да бъде пренаписана, за да включва и тази голяма и важна промяна. Защо? Защото стените, които ограждаха страниците и ограничаваха действията им, вече ги няма. Вече наистина можете да се представяте като страницата си. Да изграждате идентичността на бизнеса си и да защитавате позициите му не само на една страница, а (почти) навсякъде във Facebook, че и отвъд него.

За да се разберат истинските предимства, трябва да се разберат какви са били ограниченията до момента.

Посланието на фирмата беше ограничено от стар алгоритъм за публикуване, който вече остана в историята. Фирменото послание се показваше в Потока с новини на онези, които са харесали страницата и на самата страница. Толкова.

След направените промени, фирмите могат да разпрострат влиянието си практически навсякъде. Въпреки че (все още) страниците не могат да публикуват и коментират на стените на профили и групи, могат да го правят на стените на страниците, които са харесали (освен ако не са блокирани). А с възможността за публикуване на коментари във външни сайтове чрез новата система за коментари от името на страницата, вече пределът не само не е самата страница, но и излиза извън Facebook, като се прехвърля и в трети, външни сайтове.

Правилното и умело използване на всички инструменти разкрива огромни възможности. Но с големите възможности идва и голяма отговорност. Налице е един недостатък – задава се много спам! Това неминуемо ще се случи. Заради новите възможности администраторите е необходимо редовно да проверяват стените си, за да са сигурни, че не са пълни със спам. Не е ясно дали и как Facebook ще се справи с този проблем. Би трябвало да се предприемат (ако вече не е направено) ответни мерки и да се блокират страници, които често са били блокирани или са докладвани като спам, също каквато е практиката с потребителските профили. Въпреки това, заради лесното създаване на страници, вратите на Facebook се отварят широко за спамърите.

Как да се възползвате от нея – няколко съвета

 • Бъдете релевантни. Когато публикувате съдържание извън страницата си, избягвайте твърде многото/често публикуване. Ако ви възприемат за спамър, това може да ви коства страницата. Или профила, който я администрира.
 • Подобрявайте разговорите. Желанието за изява може да ви подтиква да публикувате навсякъде и да коментирате всичко, което видите. Помнете, че качеството е по-важно и ценно от количеството. Добре обмислен и стегнат коментар е значително по-ценен и полезен от 10 по-слаби и публикувани набързо.
 • Част от цялото. Освен че е добре да следите и да коментирате на собствената си стена, хубаво е да го правите и на страниците на други (дъщерни) страници, които се управляват от фирмата (но не и такива, които нямат отношение към съдържанието, което публикувате).
 • Играйте на местно ниво. Освен вас и фирмата ви, съществува и друг, много по-голям свят. Ако сте местен бизнес, следете и публикувайте на стените на други местни страници, с които сте във връзка – вестници, телевизия, благотворителни дружества, дружества с идеални цели, спротни отбори…
 • Собствената стена също е много важна. Независимо от целия потенциал за разгръщане и желанието за обхващане на все по-голям периметър, не пропускайте да си следите стената на страницата и да я държите интересна и релевантна.
 • Внимавайте кои страници харесвате. След като е възможно страниците да харесват други страници, бързо може да се окажете с огромен поток от новини и обновявания, които са трудни за проследяване. Шумът ще става все по-голям и труден за контролиране, а някои страници публикуват по много съдържание често. Затова е особено важно да се премисля дали наистина някоя страница e полезна за вашата и дали си струва потокът й от информации да се смеси с този на останалите, които следите.
 • В диалог… със себе си. Не, въпреки че ви мина през ума, това не значи да водите изкуствени диалози между страниците, които администрирате – това само показва изкуствеността им и не прави страниците по-интересни и привлекателни. Но ако фирмата има няколко страници (за различните отдели, за различни продукти), вече е възможно да покажете свързаността си, а споделянето на информации за фирмата от различните страници и дискутирането им прави нещата по-лесни за проследяване и по-интригуващи за посетителите.

Вашият бизнес има профил?!

Оттървете се от него! С всички направени нововъведения потребителският профил, използван за бизнес, само ограничава възможността да привличате и взаимодействате ефективно с публиките си.

4 replies on “Страниците във Facebook – повече свобода за бизнеса”

Обаче има проблем. И досега мога да добавям коментари във външни сайтове само от профила си, но не и от страницата. След като се впиша като страница карето с коментарите във външния сайт не може да се зареди.

Обаче има проблем. И досега мога да добавям коментари във външни сайтове само от профила си, но не и от страницата. След като се впиша като страница карето с коментарите във външния сайт не може да се зареди.

Вашият коментар