Categories
Социални медии и мрежи

Все още е твърде рано да говорим за F-commerce

Loading

Една статия в Bloomberg разбуни духовете. The Gap, JC Penney, Nordstrom, and Gamespot затваряли магазините си във Facebook, защото феновете на тези търговци всъщност предпочитали да извършват покупките си през официалните сайтове, вместо през магазините им във Facebook. Същите тези фенове предпочитали да споделят списъци с желания и да обсъждат стоки и вече направени покупки в социалната мрежа, но не и да я използват за извършване на покупки.

„Очакванията, че Facebook ще се превърне в нова дестинация, в магазин, в място, на което хората ще пазаруват, бяха големи. Но това е като да се опитваш да продаваш разни неща на хората, докато те се забавляват с приятели в кръчмата.“ — Сучарита Малпуру, анализатор и изследовател на е-търговията във Forrester Research

Затворените магазини не са проблем на Facebook, а на собствениците им. Те трябваше да знаят как се развива Facebook, накъде и как върви в изпълнение на мисията им. Те не трябваше да измислят нови начини да извличат (финансови) ползи от платформа, която все още не е разработена за поставените цели.

Facebook е услуга, социална мрежа, която свързва хората, създавайки онлайн социалния им граф. И докато този граф не придобие устойчивост, Facebook няма да тръгнат в друга, различна посока, създавайки друг, нов. Да, те вече имат данните, всичко, което им е нужно да го направят, но ще го направят според своите си критерии за развитие и във време, когато е най-удачно за фирмата/услугата, вместо когато трети страни имат нужда от него.

Така нареченото F-commerce, като подразделение на онлайн търговията, няма как да бъде успешно докато Facebook не са готови за това и не представят нещо различно, ново, което да подпомага това — граф за вкусове, интереси или друг, все още неименуван.

Социалният граф не е проектиран да привлича тълпи потребители в магазина. Неговата цел да да събира и свързва хората. Като в кръчма. От кръчмата до магазина, обаче, ще ги отведат други, нови графи – това ще е тяхната задача.

За успешен social (или Facebook) commerce ще можем да си говорим едва тогава, когато той насърчава потребителите да споделят стоки, продукти или услуги на приятелите си, вместо брандовете да ги спамят с маркетинговите си клишета. Хората са в основата на social commerce, не брандовете.

Facebook е място за експериментиране с нови неща1, нови идеи и начин за трансформиране на старите бизнес модели в нови. Защото само привнасянето на стари преживявания води до тотален крах. Както в случая. Излизане от зоната на бизнес комфорт, изграден в миналото.

А сега, отделете време да се запознаете с наравените наскоро промени в Open Graph, опитайте да извлечете полза от тях, предефинирайте онлайн пазаруването – то отддавна вече не е „пазаруване по каталог от продукти“.


Show 1 footnote

  1. Нови от гледна точка на бизнеса, но не и несъществуващи все още в платформата. Всички опити за използването ѝ извън проектираните от Facebook функционалности и възможности, е обречено.

Leave a Reply