Categories
Mobile

Google Currents 1.5.1

Loading

екранен кадър на Google CurrentsНоси се слух, че четецът на съдържания на Google – Currents (писах за него преди) ще бъде преинсталиран на всички (или само на някои, според различни източници) устройства, които използват операционната система Android Jelly Bean (новата версия, обявена на Google I/O 2012). Има резон в това, но повече прилича на отчаян ход от страна на Google да си предлагат приложението, когато вече е наличен Flipboard за Android и който вероятно още дълго ще бъде без конкуренция както по отношение на дизайн, така и за иновативност, и потребителско преживяване. Отделно че всички приложения, които Google разработват за услугите, които предлагат, са супер големи и неоптимизирани – почти да не повярва човек, че притежават операционната система…

Currents не е убиец на Flipboard. Приложението не е замисляно (а и реализирано) като такъв. По-скоро е замислено като убиец на приложението за Google Reader. Всъщност очаквам съвсем скоро Google да осъзнаят, че е по-добре да се откажат от грозно изглеждащото на телефон приложение за Google Reader (на таблет е по-поносимо и практично, но по-грозно, сравнено с Currents) и да предложат решение за преминаване/обединяване с Google Currents. Само така могат да имат солиден брой потребители, които да го ползват.

Та след дълго време на застой, ето че нова версия на Currents се добра до Google Play. Промените са незначителни, но видими – целият интерфейс е пригоден към стандартите на Android, горната навигационна лента може да се скрива… Леки промени в дизайна, за да го направят по-удобен за четене. По-плавно преминаване от един екран в друг – досега беше леко дървено. Инсталационният файл е 5,2MB (за сравнение – на Flipboard е 2,6), a нищо не предполага такава големина – нито дизайнът е особено тежък, нито има някаква функционалност, която да изисква такъв обем. В движение са добавени и още източници на информации, в т.ч. и повече куратори на съдържания.

Нямам инсталиран Google Reader на телефона, а преди излизането на Flipboard за Android имах куп приложения, в които бях добавил част от нещата, които бих искал да чета в движение. За онези специфични сайтове и блогове, които следя, използвах Currents (чрез интеграцията с Google Reader). Интеграцията на Flipboard с Google Reader замести изцяло необходимостта да имам инсталирано още едно ОГРОМНО приложение, което излишно да затлачва устройството (Приложението за Google+ е следващото нещо, което ако не бъде оптимизирано като обем, също ще изхвърчи. Както се случи с Currents)

Въпреки това, ако ползвате Currents, този блог е оптимизиран за него и можете да си го добавите.

А ако все още не сте го изпробвали и имате повечко свободен ресурс на устройството си, ето версията за Android на Google Currents в Google Play.