Categories
Социални медии и мрежи

Първото впечатление в социалните мрежи

Loading

хронометър

Всички знаем, че първото впечатление, което създаваме у другите, е изключително важно. Имаме една-единствена възможност да го направим наистина добре, то и затова се нарича „първо впечатление“, а на всичкото отгоре разполагаме и с много малко време… първото впечатление се изгражда за едва няколко секунди.

Нещата онлайн, в социалните медии (по-конкретно в социалните мрежи), не стоят по по-различен начин — времето остава също толкова малко. Когато останалите потребители попаднат на профила ви (било случайно или след като са видели някоя ваша активност из сайта), ще са им нужни (и достатъчни) няколко секунди, за да са наясно със следните неща:

  1. Реална личност ли сте или само илюзия за такава? Името. Името си ли използвате или някакъв нелеп псевдоним? Всички знаем, че не сте БАТМАН, Жената-котка или Palavoto_Zai4e18. Окей е да използвате псевдоним, стига плътно да заставате зад него, да го развивате и да му придавате плътност, разпознаваемост…
  2. За реална личност ли се представяте? Профилната снимка. Не ми казвайте, че дори не сте си направили труда да смените стандартната грозна снимка… И каква снимка избрахте? Ваша? Изглежда ли като ваша снимка или е просто поредната супер-яка-снимка-дето-намерих-из-нета? Добре, може и да не използвате своя снимка за профила си и да се представяте с аватар, но поне не използвайте чужда такава. Защото всички знаем как изглеждат Моника Белучи или Джъстин Бийбър, например.
  3. Заслужавате ли доверие? – Информация в профила. Има ли нещо, което бихте искали останалите да знаят за вас, което ще им помогне да изградят по-добра представа за човека зад профила, да ви добавят в приятелите си, в кръговете си, да започнат да ви следват… вместо да ви игнорират или дори блокират? Споделете го. Потребители не искат (като начало) много информация нито излишно изпадане в подробности. Само малко информация за вас и интересите ви, защото те все пак искат да знаят поне нещичко за хората, с които се сприятеляват, добавят в кръгове, следват…
  4. Социална личност ли сте? Общодостъпни публични споделяния. Ако не сте съвсем социална личност, за останалите ще е трудно да разберат какво правите в сайта. Ако току-що се присъединявате, споделете го. Ще бъдете изненадани от доброто приемане, което ще получите. Разбира се можете да си споделяте неща в групи или в кръгове, тайно (ако системата го позволява), но тези, които виждат профила ви няма да виждат споделяния ако нямате такива, споделени публично. Ако това ви изглежда ОК – добре, но ако очаквате някой да ви добави като приятел, в кръговете си или да ви следва, трябва да му дадете причина, а в социалните мрежи именно споделянията са тази причина. Те трябва да знаят, че ще им споделяте интересни и интригуващи неща и обикновено потребителите очакват да видят темите, по които споделяте.
Енея Вородецки:
Основно: грамотно написан текст, без чуждици, които не са необходими. Информация за обратна връзка (блог/поща/фейсбук акаунт), консистентен профил, дори един човек да използва псевдоним, този псевдоним да е развит и да е същия навсякъде, с един и същи разпознаваем аватар, за да сме сигурни, че комуникираме със същия човек. Обща култура.

Избягвам активно приказващи на латиница, генерализиращи или използващи евтини популистки тактики за привличане на внимание.

На потребителите са им достатъчни около 6 секунди (понякога и по-малко) за да си отговорят на горните 4 точки и да преценят дали да ви приемат сред приятелите си, да ви добавят в кръговете си, да ви следват… или просто да ви игнорират. В някои случаи потребители категорично пренебрегват или дори блокират или игнорират празни профили. Така че и да решите на по-късен етап след присъединяването ви в сайта да се върнете и да попълните профила си, вече ще е твърде късно и ще сте изпуснали онези, които вече са ви срещнали. Те вече ще имат своето първо впечатление за вас. И то, по всяка вероятност, няма да е положително.

Нужно ли е още нещо? Нещо да съм пропуснал? Споделете впечатления, мнения и опит в коментарите по-долу.

2 replies on “Първото впечатление в социалните мрежи”

Мен пък в Google+ често ме добавят в кръговете си разни непознати за мен хора, които са с имената, снимките и интересите си, но освен мен имат още хиляди добавени, и направо ги игнорирам. За мен лично е нужно онези, които са в кръговете ми, поне да ги познавам от някъде (не задължително от реалния живот).

Първото впечатление, което човек добива от непознати в някакъв общодостъпен контекст (било Линкедин, било кварталното кафене), е пряко производно на собствените му основа, нужди, симпатии и страхове. Тоест: виждаш и чуваш не просто каквото е там или каквото се прави, че е там, а каквото си в състояние да видиш и чуеш от наличното. Понеже Фейсбук ми е най-използваната социална мрежа, да кажа моето положително първо впечатление във Фейсбук на какво почива. Добър правопис + липса на следи от идиотско губене на времето (игри, ферми, апликейшъни с лайкване на стари снимки и пр.) + наличие на статуси, линкове и снимки, които могат да представляват интерес за мен + неучастие в екстремистки, вулгарни и противни ми по други причини групи. Харесвам хората, които използват даденостите (Фейсбук, Линкедин, Гуудрийдс, кварталното кафене) като възможност за качествено общуване. За друго нямам време и нерви 🙂

Leave a Reply