Categories
Социални медии и мрежи

Какво НЕ СА социалните мрежи (за бизнеса)

Loading

социални мрежи

Забележка: тази публикация разглежда какво не са социалните мрежи от гледна точка на бизнеса, както и защо социалните мрежи няма да помогнат, ако липсва предварителното им разбиране.

Социалните мрежи са навсякъде около нас, а за потребителите отдавна са неразделна част от ежедневието. Вероятно заради това все повече фирми и организации се обръщат към тях (към социалните мрежи), все едно те са магическата пръчка, с която ще си гарантират успех на бизнеса и начинанията.

Разговорите с фирми, които са решили, че трябва на всяка цена да присъстват в социалните мрежи, обикновено съдържат някое (или всички) от следните изречения:

  • „Трябва ни помощ за Twitter и Facebook.“
  • „Така ще изглеждаме готини и модерни.“
  • „Нямаме време да се занимаваме с тях.“

Има и още нещо – не е само това, което те искат фирмите, но и това, което не искат. Фирмите ги е страх от потенциалните негативни коментари по повод продуктите или услугите, които предлагат. Страх от негативното ли е това или страх и нежелание за открит диалог и стремеж за подобряване на услугите след евентуалните негативни коментари? По-скоро второто.

Всички знаем какво са социалните мрежи, но подобни въпроси навеждат на мисълта какво не са социалните мрежи. Вероятно ако социалните мрежи се представят първоначално с това, което не са, а след това с възможностите, които предлагат, тогава фирмите ще се замислят какво искат и какво могат да очакват от тях, вместо да се хвърлят през глава към това ново и лъскаво нещо, за което всички говорят и е толкова модерно напоследък.

Ето какво НЕ СА социалните мрежи за бизнеса:

Не предлагат бързи резултати

За да може ефектът от социалните мрежи да е положителен за бизнеса, трябва дългсрочен ангажимент към тях и влагане на доста време. Отнема време пътво да се следи къде и какво се говори за бизнеса или бранда. Отнема време да се изгради доверие у клиентите чрез активно участие в разговорите и чрез демонстриране на желание за вслушване в тяхното мнение и очаквания.

Не правят лошия бизнес план по-добър

Основите на бизнеса са си основи на бизнеса. Без силен бизнес план, добавянето на социалните медии в кюпа няма да разразреши проблемите, възникнали от липсващата здрава основа на бизнеса.

Не правят лошите продукти по-добри

Лесно се открива какво мислят и говорят хората за даден продукт, стока или услуга. Ако продуктът не е достатъчно добър, социалните мрежи няма как да го направят по-добър. Няма значение колко публикации в блогове, в Twitter или Facebook се публикуват, ако продуктът не е добър, социалните мрежи няма да доведат до очаквания резултат.

Не служат само за привличане на нови клиенти

Според едно проучване, за привличане на нови клиенти бизнесите харчат шест пъти повече средства, отколкото за запазване на съществуващите. Ако бизнесът не предлага добро обслужване на съществуващите клиенти, социалните мрежи няма как да променят това. Необходимо е да има предварително изготвен план за връзка с клиентите, за вслушване в техните искания и очаквания, за отговаряне на техните въпроси и оказване на помощ за по-добро използване на услугите.

Също така не трябва да се забравя, че хората (по)вече купуват продукти, които са им били препоръчани, вместо продукти, които са им били рекламирани.

Пропуснах ли нещо?

Вашият коментар