Categories
Бележки

Сами си пречим за цъфтяща индустрия

Loading

Чета статия в TechCrunch „Как стартиращите фирми са ключови за възстановяване на икономиката“.

Статията е интересна и много вярна, препоръчвам да ѝ отделите няколко минути, за да я прочетете (на английски).

Също така, сетих се и за една мисъл на Маргарет Тачър.

България никога няма да бъде като Америка. България никога няма да бъде дори като Западна Европа. Защото сме още по-исторически обременени. И не спираме да си измисляме врагове, от които да се предпазваме, вместо да измисляме начини да се развиваме. Търсим виновни, ровим назад в историята, вместо дръзко да гледаме напред.

Нямаме политиката и волята да гледаме напред. Всичко е краткосрочно, временно, без идея за по-нататъшно развитие. Ако щете дори политиците си правят плановете само в рамките на мандата, а на всичко, което е по-дългосрочно, не се дава приоритет.

Това важи с пълна сила и за дигиталната ни индустрия. Липсва свежият полъх, липсва визия за бъдещето, всичко е здраво свързано с миналото, назад от тенденции и новости, налагани от Запада и отвъд океана. Ако се създаде нещо ново, то е само копие на чужда идея, успешна в друга среда, привнесена наготово и без адаптиране на родния пазар. Без визия за по-нататъшното ѝ развитие.

Примери има много. При достигнат пик през есента на 2011 на сайтовете за групово пазаруване, Инвестор едва днес задават въпроса дали е преминал.

Потенциалните инвеститори (то не че ги има) се притесняват от рисковите вложения в непроверени, нови идеи. Защото не са възпитани в такова мислене. Поставят си сами ограничение и страх от неуспеха на идеята.

„Врагът на иновацията е изречението ‘докажи го!’“ —Роджър Мартин

И дори организации, които трябва да тласкат и да помагат развитието на дигиталната индустрия и бизнеса, са се вкопчили в миналото и работят там. Това е мисията на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България), но те са само в сферата на добрите пожелания. Сайтът е скучен, постен, използва неумело възможностите, които WordPress предоставя като платформа.

„Големите“ задушават креативността, убивайки я в зародиш. Не позволяват виреенето на различни от кръжеца им идеи. Затова нямаме успешни StartUp проекти, затова има изтичане на потенциал и идеи от България, а тук остава само посредствеността. Защото на малката инициатива и свежа идея не се дава шанс да съществува. И това не се отнася само за онлайн.

Затова и WebIT вече не е българско събитие – от една страна защото се разрасна и има нужда от по-голям обхват, от друга – защото българската среда се оказва крайно неблагоприятна. На LeWeb’2011 президентът на Франция Саркози даде прием за участниците – защото форумът се случва във Франция и защото насърчава креативността, реализирането на нови идеи. А в България се плюнчат кой ходил на плаж…

Вашият коментар