Categories
Интернет РАЗ(ни)МИСЛИ

За уникалните идеи и тяхното реализиране (и за БГ Сайт)

Loading

Предаването „Нощни птици“ по БНТ на 19 февруати беше посветено на Интернет, социални медии и други такива онлайн неща (архивен запис на предаването на сайта на БНТ).

Във втората част (започва около 24 мин след началото) Александър Дурчев, Пламен Русев и Жюстин Томс по интересен начин даваха идеи за успешно онлайн присъствие, за онлайн бизнеса и за оригиналните идеи.

Цялото предаване заслужава да бъде изгледано, но една мисъл на Александър Дурчев и доразвита от Жюстин и Пламен, е особено важна, според мен:

„Солта на всички гениални идеи е вярата, че ще успееш. Защото колкото и гениална да е една идея, тя винаги се сблъсква с хиляди трудности. Това е голямото предизвикателство в България – твърде лесно се отказваме.

Тази реплика ме подсети за страхотната презентация на Киран Белуби от 955 dreams по време на LeWeb 2011. Киран я беше озаглавил „Как да се борим с посредствеността (при разработването на мобилни приложения) (видео на английски) и в нея той каза:

„Посредствеността е враг! Посредствеността убива страхотните идеи. Хората често имат страхотни идеи, които искат да реализират. Едно посредствено решение води до друго, и друго, и друго… и съвсем скоро от страхотната идея не е останало нищо, тя е убита от посредствеността.“

Малко след предаването по БНТ пък попаднах на една публикация във Forbes от Алберто Д’Отави – „Startups Are Belief Systems, Organizations Are Networks“.

В БГ Сайт тази година искам да видя точно това – страхотни нови идеи, лишени от ограничения нито на въображение, нито от посредствени решения. Проекти, в които създателите наистина вярват, че са значими, нови, интригуващи, уникални, а не просто копие на нещо вече познато и съществуващо, но облечено в по-лъскави дрешки. И не просто чужда идея, реализирана навън, но привнесена набързо у нас, само защото там е успешна.

Не посаждайте цвете, засадете секвоя — изградете нещо, което ще остане за дълго. Цветето е малко и красиво, то пониква, пораства, разцъфва, увяхва и… изчезва. Създайте нещо, което ще остави следа, което ще остане — секвоята не е толкова красива, няма да порасне толкова бързо, но ще расте, расте и ще оцелява през тежките зими, през трудностите и ще остане за по-дълго време. — Бен Пар, отново на LeWeb 2011

Стартирайте малки, гъвкави, пълни с енергия и креативност, но бъдете адаптивни, позволете на страхотната идея (а ако са повече – още по-добре) да се развива, да добива нови измерения, да обхваща нови територии, вместо само малко красиво местенце, което сега е актуално, носещо бърз приход, но което утре ще тъне в забрава (като балона със сайтовете за групово пазаруване – нито един не предлагаше преживяване, различно от това на Groupon). Препятствия със сигурност има, но те са мотиватор за преодоляването им и развитието на идеята, вместо отказ от нея и взимане на посредствени решения, от които идеята само би загубила очарование.

Защото, както казва Белуби, „ако страхотната идея, която сте имали в началото, не е реализирана качествено, то в един съвсем скорошен момент ще се налага да вършите само безсмислени неща (като например техническа поддръжка за дъвчене на дъвка)“. А такива посредствени проекти няма как да са победители.

Работете само по проекти, които наистина обичате и в които вярвате, че ще бъдат успешни!

(И… да, възможно е да не успеете още от първия път)

Вашият коментар