Categories
Социални медии и мрежи

Timeline, със смесени чувства

Loading

Facebook logo

Преди време публикувахме с БГ Сайт една инфографика за мнението на българските потребители за Timeline (оригиналната публикация в БГ Сайт). Анкетата беше по модел на Mashable, но включваше и други два допълнителни въпроса. Отговорите, които потребителите на Mashable бяха дали, не ме изненадваха – по презумпция потребителите на Facebook не одобряват промените, които се случват, но после нещата се укротяват, но сега очевидно не само за мен дигиталната идентичност се е оказала плашеща.

Очаквахме и отговорите на българските потребители да са сходни и очакванията ни бяха оправдани. Ето защо бях изненадан, когато няколко дни след като публикувахме инфографиката, Mashable извадиха резултати от друга проведена анкета. В нея са участвали 1560 души, като половината от тях вече са преминали към Timeline. 77% от потребителите, които вече са с Timeline, харесват новия облик и го одобряват, докато 89% от онези, които още използват стария си профил, не го харесват и не го одобряват като заместител. Интересно е, че 79% от всички анкетирани потребители (респ. 55% от преминалите и 97% със стария профил) всъщност биха предпочели Timeline да не е задължителен (аз също мисля, че би бил страхотно допълнение към старите профили, като двата взаимно да се допълват). Вижте галерията с всички резултати от анкетата на Mashable.

Друга анкета (с 1900 отговорили), проведена сред американци, е довела до създаване на инфографика:
Facebook Timeline Infographic

Както се вижда от нея, нехаресването на Timeline е основно сред по-възрастната аудитория, докато по-младите са по-склонни на доброто му приемане.

Въпреки това нехаресването си е на лице и си остава, така че не е изключено в съвсем скоро време да станем свидетели на промяна. Не, старите профили няма да бъдат върнати, това би било регрес за платформата, но не е изключено времевата линия да претърпи сериозна промяна по начин, по който да бъде приемлива за потребителите.

Вашият коментар